Spet onesnažena voda v Ledinah

Objavljeno: 18. 8. 2020 ob 8:43 - posodobljeno: 18. 8. 2020 ob 9:26 | Damijan Bogataj

Prebivalci Ledinske planote, ki so priključeni na javni vodovodni sistem, so spet soočeni z onesnaženjem vodnega vira. Komunala priporoča prekuhavanje vode.

Voda iz vodovoda in jutranja kava / foto: Nomis Ranilm

Gasilci s cisterno dovažajo pitno vodo / foto: PGD Ledine

Močno neurje, ki se je razbesnelo nad Ledinami v nedeljo, 16. avgusta, je domačinom povzročilo kar nekaj težav. Voda je zalila tri objekte in zato so morali posredovati domači gasilci. Izčrpali so vodo in očistili površine. Neurje pa je botrovalo še hujši nevšečnosti. Tako kot ob vsakem obilnejšem deževju je tudi tokrat voda s planote hitro prodrla do podzemnih območij, iz katerih se preko črpališča napaja ledinski vaški vodovod. Ledinska planota ima zelo slabo samočistilno sposobnost za vodo, ko le-ta pronica skozi zemljo in kamnine.

Tej nevšečnosti bi se lahko izognili le z novim črpališčem ali pa z namestitvijo superfiltrov, ki bi iz motne vode odstranili vse mikrodelce zemljine. Postavitev takih filtrov pa predstavlja zelo velik strošek in zato se za ta korak na občini v Idriji še niso odločili. Komunala Idrija, ki upravlja s tem vodovodom, pa sama tudi nima sredstev, saj je za postavitev vodovodov in črpališč odgovoren lastnik. To pa je v tem primeru Občina Idrija, komunala je le upravljavec. Domačini so zaradi motne vode zelo zaskrbljeni, navodilo o obveznem prekuhavanju povsem motne vode pred uporabo pa razumejo kot slabo šalo.

117831679_732185237326309_39142185259977

foto: FB / Saša Oblak

Po onesnaženju vodovoda so se včeraj na komunali odločili za izredno izpiranje sistema. Tega bodo izpeljali danes, v torek, 18. avgusta dopoldne. S tem ukrepom bodo uporabnikom vodovodnega sistema omogočili čimprejšnjo uporabo vode. Do takrat bodo domačini reševali težave z vodovodom tako, da bodo uporabljali vodo, ki jim jo dostavljajo domači gasilci. V nezavidljivem položaju pa so tisti prebivalci, ki ob stanovanjskih objektih nimajo rezervnih cistern ali nekdanjih »štirn«, kjer bi lahko shranjevali čisto vodo. Za postavljanje teh se v luči vse pogostejših težav zaradi motnosti vode v javnem vodovodu zanima vse več domačinov.

Domači gasilci pri čiščenju zalitih objektov

/ foto: PGD Ledine

Domačini so zaradi motne vode zelo zaskrbljeni, navodilo o obveznem prekuhavanju povsem motne vode pred uporabo pa razumejo kot slabo šalo.

Črpališče vodovoda v Ledinah