Sopotniki delujejo v javnem interesu

Objavljeno: torek, 23. 3. 2021 ob 8:19 | Spletno uredništvo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v petek, 19. marca, Zavodu Sopotniki podelilo status zavoda v javnem interesu na področju socialnega varstva.

V Idriji ekipa osemnajstih prostovoljcev skrbi za 184 starejših občanov Idrije

Anu Kahuna, vodja programa v Zavodu Sopotniki, pravi: »Za naš zavod je to nagrada za dosedanje delo, v katerem smo si vseskozi prizadevali poskrbeti za starejše kot ranljivo skupino z varno in kakovostno storitvijo. Pridobljeni status že sam po sebi pripoveduje o dejstvu, da smo Sopotniki več kot zgolj mobilnostna rešitev. Smo tudi socialno-varstvena.«

Zavod za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki, je nastal z namenom pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z medgeneracijskim sodelovanjem želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma.

Z brezplačnimi prevozi starostnikom omogočajo, da se ti udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino in podobno. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avtomobila predaleč in s tem nedosegljiva.

Sopotniki so prostovoljni vozniki, različnih let in poklicev. Svoje študijske in delovne obveznosti ter prosti čas so razporedili tako, da lahko z izmeničnimi dežurstvi zagotavljajo redno izvajanje storitve, od jutra pa vse dokler zadnji potnik ne pride na cilj.

navednice-modre_edited.png

To je nagrada za dosedanje delo, v katerem smo si vseskozi prizadevali poskrbeti za starejše kot ranljivo skupino z varno in kakovostno storitvijo.

ANU KAHUNA

vodja programa v Zavodu Sopotniki

Pokrivajo manjše in večje kraje na območju občin Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Sevnica, Brežice, Krško, Kočevje, Postojna, Pivka, Ajdovščina, Ankaran, Litija in Šmartno pri Litiji, Cerknica in Idrija.

V enoti Idrija, ki deluje na območju občine Idrija od januarja 2020, trenutno koordinatorka enote Tina Benčina skupaj z odlično ekipo osemnajstih prostovoljcev skrbi za 184 starejših občanov Idrije, ki jih varno in z dobro voljo zapeljejo do zdravnika in po opravkih. Še naprej bodo uresničevali poslanstvo biti več kot prevoz in biti Človek Človeku Sopotnik.

foto: Zavod Sopotniki