ŠPORT

Sonja Benčina ob 13. uri na otvoritveni slovesnosti paraolimpijskih iger

Objavljeno: torek, 24. 8. 2021 ob 11:10 - zadnja posodobitev: 24. 8. 2021 ob 12:08 | Damijan Bogataj

Sonja Benčina je kot pomočnica glavne trenerke strelcev odpotovala na paraolimpijske igre v Tokio. Strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter računata na vidno uvrstitev.

sonja-bencina-24-8-2021-3.jpg

Že dan po odprtju pa se bo začelo zares tudi za strelce. V ekipi sicer medalje nihče na napoveduje na glas, prav tako nihče ne pričakuje, da bi jo morali dobiti prav strelci. A že statistika kaže, da možnosti za to so. Nenazadnje sta v ekipi za Tokio 2020 dva strelca, ki imata bogato zbirko medalj z vseh velikih tekmovanj, med njimi tudi paraolimpijskih iger; Franček Gorazd Tiršek je na igrah tako leta 2012 v Londonu kot 2016 v Riu v svoji najboljši disciplini pristreljal srebrno medaljo, izkušeni Franc Pinter pa ima v bogati zbirki medalj tudi štiri paraolimpijske, zadnjo iz leta 2008.

Franc Pinter bo nastopil že na osmih paraolimpijskih igrah. »Koronski čas je, tribune bodo prazne. A moramo gledati pozitivno, športniki moramo gledati na rezultat. Upam, da bo tudi ta prišel, čeprav sem kot neke vrste veteran na svojih osmih paraolimpijskih igrah. Če bo sreča tudi na tekmi, rezultat ne bo izostal. Mogoče pa bom, ne vem, kako bo z zdravjem, v Tokiu tudi končal športno pot,« je posebne igre v Tokiu napovedal najizkušenejši član ekipe. »Formo smo tempirali za 2020. A korona je vse izničila, lani sem bil zelo dobro pripravljen. Letos pozimi sem še imel zavidljivo formo. Zdaj se je to malo podrlo, a upam, da bom do tekme še nekaj pridobil. Temelje imam dobre, izkušnje pa tudi. Upam, da bom v Tokiu pokazal, kaj znam. Upam, da se bo izšlo po najboljših močeh. Pozna se, da ni tekem. Imeti moraš stik s svetovnim vrhom, da se lahko meriš z njim na velikih tekmovanjih,« je 68-letnik iz Slovenske Bistrice razložil težave zaradi prestavitve iger.

sonja-bencina-24-8-2021-4.jpg

Kartice, ki so jih za slovenske tekmovalce napisali japonski otroci 

Danes zvečer, oziroma ob 13. uri po srednjeevropskem času, se bodo z otvoritveno svečanostjo na tekmovališčih v Tokiu pričele paraolimpijske igre. Slovenske športnike invalide bosta med strelci zastopala Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, ki imata že bogate izkušnje s podobnih tekmovanj. Vlogo pomočnice glavne trenerke so zaupali Sonji Benčina iz Idrije, ki je skupaj z ekipo že prispela v Tokio. Celotna ekipa je nastanjena v olimpijski vasi, kjer so jih na vratih apartmaja pričakale dobre želje japonskih otrok in slovenska delegacija. Strelci so kot zadnja skupina iz Slovenije prispeli na Japonsko.

»Po vasi smo se že razgledali, srečali tudi že kakšen znan obraz, z ostalimi strelci pa se vidimo jutri na prvem treningu. Danes zvečer, mislim da okrog 13. ure po vašem času, pa gremo vsi na slovesno otvoritev. Glejte nas na TV SLO 2 v neposrednem prenosu iz Tokia,« je za Idrijske novice iz Tokia sporočila Sonja Benčina.

sonja-bencina-24-8-2021-1.jpg

Blok s slovensko ekipo v 10. nadstropju (levo)

sonja-bencina-25-5-2020-1.jpg
navednice-modre_edited.png

Po vasi smo se že razgledali, srečali tudi že kakšen znan obraz, z ostalimi strelci pa se vidimo jutri na prvem treningu. Danes zvečer, mislim da okrog 13. ure po vašem času, pa gremo vsi na slovesno otvoritev. Glejte nas na TV SLO 2 v neposrednem prenosu iz Tokia.

SONJA BENČINA

pomočnica glavne trenerke paraolimpijske strelske reprezentance

Strelce v Tokiu vodi trenerka Polonca Sladič, ki je strelko Živo Dvoršak spremljala že na rednih olimpijskih igrah, tako da pozna tekmovališče. Zaradi temperatur bi lahko imeli težave strelci z malokalibrskim orožjem na zunanjih prizoriščih, medtem ko bodo za discipline z zračno puško razmere pričakovano dobre. Pomočnica glavne trenerke je Sonja Benčina, ki se je v tej ali podobni vlogi že večkrat odlično izkazala.