ŠPORT

Sonja Benčina potuje na paraolimpijado v Tokio

Objavljeno: četrtek, 29. 7. 2021 ob 10:04 - zadnja posodobitev: 29. 7. 2021 ob 10:39 | Spletno uredništvo

Če bo šlo vse po načrtih, bodo po olimpijskih igrah v Tokiu organizatorji izpeljali še paraolimpijske igre, ki bodo namenjene športnikom invalidom. Kot pomočnica glavne trenerke strelcev v državni reprezentanci Slovenije bo v Tokio odpotovala tudi Sonja Benčina iz Idrije.

sonja-bencina-29-7-2021.jpg

Paraolimpijske igre so danes elitni športni dogodek za športnike iz petih različnih invalidskih skupin, s katerimi želijo poudariti športne dosežke in ne invalidnosti. Gibanje se je od prvih dni močno povečalo. Število športnikov, ki sodelujejo na paraolimpijskih igrah, se je s 400 iz 23 zveznih držav v Rimu leta 1960 povečalo na 3.806 iz 136 držav v Atenah leta 2004.

Paraolimpijske igre so bile vedno istega leta kot olimpijske igre. Od paraolimpijskih iger v Seulu leta 1988 in zimskih paraolimpijskih iger v Tignes-Albertvilleu leta 1992 so potekale na istem prizorišču kot olimpijske igre. Prve poletne paraolimpijske igre so bile leta 1952 v Stokeu Mandevilleu v Veliki Britaniji. Na teh igrah je sodelovalo 130 športnikov iz dveh držav. Prve zimske paraolimpijske igre pa so bile leta 1976 v Oernskoeldsviku na Švedskem. Število držav in število športnikov na teh igrah se stalno povečuje in s tem tudi število športov. Dokaz za to so podatki s poletnih paraolimpijskih iger v Pekingu leta 2008, na katerih je nastopilo kar 4.000 športnikov iz 150 držav. Danes si paraolimpijske igre prizadevajo pritegniti enako zanimanje javnosti kot olimpijske igre. Igre v Londonu 2012 so bile razglašene za najbolj enakovredne v zgodovini.

Slovenska odprava v Tokiu bo štela sedem članov. Počitka za naše paralimpijce pa ni, vsi pridno in zavzeto trenirajo z jasno željo, da pridobijo še kako desetinko ali stotinko sekunde, izpilijo udarec ali zamah. V Tokiu bodo barve Slovenije zastopali namiznotenisač Luka Trtnik, parakolesar Anej Doplihar, paraplavalec Timi Žnidaršič Svenšek, paralokostrelec Dejan Fabčič, parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter Ančo ter paraatlet Henrik Plank.

Sonja Benčina potuje na paraolimpijado v Tokio kot pomočnica glavne trenerke strelcev

Paraolimpijske igre v Tokiu se bodo po napovedih organizatorjev pričele 24. avgusta, reprezentanca Slovenije pa se bo na pot odpravila dva dni pred začetkom. Vse pa je seveda odvisno od zdravstvenih razmer, saj lahko organizatorji ob morebitnem ponovnem izbruhu epidemije paraolimpijado tudi odpovejo.