Šolarji o domovini

Objavljeno: 19. 2. 2020 ob 7:52 / posodobljeno: 19. 2. 2020 ob 8:12

Avtor: spletno uredništvo

​V Posebnem programu vzgoje in izobraževanja na Osnovni šoli Idrija so letos slovenski kulturni praznik posvetili spoznavanju domovine. V kulturnem dnevu z naslovom »Moja Slovenija« so si ogledali fotografije znanih mest, pobarvali slovensko zastavo in preko igre spoznali znane Slovence, športnike, glasbenike, naravne in kulturne znamenitosti naše dežele. Poslušali so slovensko glasbo in sami sešili oblačila za slovensko narodno nošo.

Učenci so po kulturnem dnevu povedali

Igrali smo se igrico Moja Slovenija. Dobil sem nagrado, ker sem povedal veliko besed o Sloveniji. Povedal sem o Prešernu, o smučarjih in krajih v Sloveniji. V Sloveniji je Idrija, Postojna, Ljubljana, Cerkno, Novo mesto in Kranj. Sosednji državi sta Italija in Madžarska. Iz papirja smo naredili rože. Zavili smo papir in ga dali na palico, naredili smo nagelj. Potem smo se oblekli v narodno nošo. Oblekel sem srajco, pas in brezrokavnik z rožo. Bil sem Slovenec. Na glavi sem imel klobuk. V roki sem imel rdeč dežnik. Pobarvali smo zastavo. Slovenija ima belo, modro in rdečo zastavo. Na zastavi je tudi Triglav. Ljubljana je glavno mesto Slovenije. V soboto bomo imeli praznik, Prešernov dan. Slovenija je lepa.

Ahmet Pjanić, PPVI 4

Iz papirja smo naredili nageljčke. Igrali smo se igro Moja Slovenija. Ahmet in Blažka sta se oblekla v narodno nošo. Blažka je imela košaro z rožami. Poslušali smo himno in gledali slike. Borut Pahor je naš predsednik.

Eva Bonča, PPVI 4

Zapeli smo himno Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan. Igrali smo se igrico Moja Slovenija. Delali smo nageljčke. Naredili smo jih iz rdečega in zelenega papirja. Z Ahmetom sva se oblekla v narodni noši. Ahmet je imel rdečo marelo. Oblekel si je belo srajco in na glavi je imel klobuk. Jaz sem si oblekla bele žabice, bel puli in krilce. Na glavi sem imela klobuk.

Blažka Štravs, PPVI 2

os posebni program-19-2-20.jpg