Sneg trga električno napeljavo

Objavljeno: četrtek, 10. 12. 2020 ob 11:25 | Spletno uredništvo

Največ težav imajo gospodinjstva na Bovškem in Črnovrški planoti ter višje ležeče vasi na Goriškem in Ajdovskem. Zaradi težkega snega, ki je podiral drevesa in drogove ter pretrgal žice daljnovodov, je brez elektrike 2.200 odjemalcev.

foto: Fly Up To The Sky Photography / IG fly.uptothesky

Ekipe Elektra Primorske so že od jutranjih ur na terenu in se trudijo, da bi vsem odjemalcem čim prej zagotovili normalno oskrbo. Delo jim otežujejo predvsem ceste in poti, ki niso splužene, zato se na Idrijskem do težko dostopnih predelov prebijajo celo s smučmi.

Ponoči je začel padati južni sneg, ki je največ težav povzročil v višinskih predelih severne Primorske. Obtežena drevesa so podirala drogove, pretrgale so se tudi žice daljnovodov. Brez napajanja je bilo zjutraj 160 transformatorskih postaj oziroma 2.200 odjemalcev, razlaga Radko Carli, direktor sektorja za distribucijo omrežja: »Začne se na Ajdovskem, na črnovrški planoti proti Predmeji. Na Goriškem predvsem na področju Čepovana proti Vratom, na področju Lokovca, nekaj malega na Kanalskem - Kalu nad Kanalom. Več težav je na Idrijskem, na področju Čekovnika, področju Šebrejskega vrha in Oblakovega vrha. Na Tolminskem so težave na področju Gorenje Trebuše in Šentviške planote. Največ težav je na Bovškem, kjer je ostala brez napajanja vsa okolica Bovca, dolina Trente, Koritnice, Log pod Mangartom, med Bovcem in Plužno in proti Učji.«

Ekipe elektro podjetja so opremljene za zimske razmere. Recimo, če cesta ni splužena do težko dostopnih krajev, predstavlja to dodatno težavo. Zato imajo v Idriji smuči, da se lahko prebijajo na Vojsko, tudi če cesta tam ni splužena.

Več težav je na Idrijskem, na področju Čekovnika, Šebrejskega vrha in Oblakovega vrha. Na Tolminskem so težave na področju Gorenje Trebuše in Šentviške planote. Največ težav je na Bovškem, kjer je ostala brez napajanja vsa okolica Bovca, dolina Trente, Koritnice, Log pod Mangartom, med Bovcem in Plužno in proti Učji.