Skladišče soli bodo preselili v Ljubevč

Objavljeno: petek, 11. 12. 2020 ob 14:20 | Damijan Bogataj

Občinski svetniki so na prvi decembrski seji soglasno potrdili spremembo urbanistične ureditve za območje Ljubevča. Kot je pojasnil župan Tomaž Vencelj, je občina dosegla dogovor z lastniki o dolgotrajnem najemu zemljišča med cesto in vodotokom. Na to zemljišče, ki je v zasebni lasti zaščitene kmetije v Ljubevču, se bo selilo skladišče soli in posipnih materialov, ki je sedaj postavljeno na območju Kajzer v Idriji.

foto: Natalija Kovač Jereb

Na novi lokaciji v Ljubevču bodo urejeni skladišče soli in parkirišče za tovornjake ter šotor za spravilo opažev in orodja. Ob komunali bo s podobno uporabo prostor na širšem območju izkoriščalo tudi podjetje PTGM, ki ima tam že postavljen šotor. Objekti bodo postavljeni med cesto in vodotokom in s tako ureditvijo se strinjajo tudi na Ministrstvu za okolje ter na Ministrstvu za kulturo, saj območje meji na zemljišča zaščitene kmetije v Ljubevču. »To je začetna faza, saj moramo območje Kajzer razbremeniti te sramote. Za selitev bomo morali plačati okoli 200.000 evrov, samo postavitev šotora stane 50.000 evrov,« je povedal župan Tomaž Vencelj. Občina bo imela stroške še z asfaltiranjem območja ter z betoniranjem najnujnejših opornih zidov. Skladno z državnimi predpisi bo lahko v prvi fazi občina na tem območju uporabljala lokacijo za skladišče soli in posipnih materialov prihodnjih sedem let.

Občinski svetniki so bili ob razkritju stroškov za selitev skladišča soli v Ljubevč začudeni nad njihovo višino. S potrditvijo proračuna občine za prihodnje koledarsko leto pa so dali zeleno luč pričetku selitve.

Podrobnosti o tem bo na zadnjem letošnjem zasedanju občinskega sveta, ki bo potekalo v sredo, 23. decembra, lahko pojasnila direktorica komunale Brigita Šen Kreže, ki je problem skladišča soli in posipnih materialov podedovala od svojega predhodnika. Zanimivo pa je, da je ob postavitvi ob Jožefovem jašku komunala dobila privolitev pristojnega zavoda za varovanje dediščine iz Nove Gorice.