Skavtski mesec zdravja za vse

Objavljeno: četrtek, 22. 4. 2021 ob 15:03 | Spletno uredništvo

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov že več let v aprilu obeležuje mesec zdravja. Tudi letos so ga pospremili z mnogimi zanimivimi aktivnostmi, ki so člane, njihove družine in širšo javnost nagovarjale k zdravemu življenjskemu slogu.

Pot v Emavs | foto: Dragan Marinovič

Mesec zdravja se je pričel z velikonočnim ponedeljkom, ko se sicer po tradiciji obiskuje prijatelje in sorodnike, kar imenujejo pot v Emavs. Ker letos zaradi situacije to ni bilo mogoče, so skavti pozvali družine, da se odpravijo na romanje v bližini doma, nabrane kilometre pa so seštevali, da bi skupaj dosegli cilj: svetopisemski Emavs, mesto blizu Jeruzalema, ki se danes imenuje Al-Qubeiba. Na romanje se je odpravilo 122 družin po celi Sloveniji, skupno to pomeni 445 parov nog. Cilj so celo presegli, saj so namesto 3.398 kilometrov skupno zbrali kar 4.598 kilometrov.

To je bil obenem otvoritveni izziv za družine, ki so se prijavile k sodelovanju v družinskem izzivu. Kar 88 družin s preko 400 člani je namreč sprejelo dvanajst izzivov, ki so jih prejemali tekom meseca. Ob ponedeljkih je bil čas za gibanje, ob sredah za razmislek in povezovanje, ob petkih pa za kulinarična raziskovanja. Krepili so torej zdravje na vseh področjih, preko gibanja, prehrane, duševnega zdravja in dobrih odnosov.

foto: Laura Stanovnik

foto: Neža Kurinčič

»V zadnjem letu je zdravje postala precej obrabljena beseda, slišimo jo praktično na vsakem koraku. Zavedati smo se začeli, da brez marsičesa lahko preživimo, zdravje pa je osnova vsega. V največji meri smo za lastno zdravje in dobro počutje odgovorni mi sami. Kar je po eni strani krasno, ker so vajeti v naših rokah, zna pa biti tudi naporno, kadar nam zmanjka energije ali motivacije. Zato stremimo k temu, da poskušamo v svoje vsakodnevne poti vnesti male navade, ki se na koncu dneva seštejejo v zdrav življenjski slog,« je zapisala Maja Kranjc v sporočilu za javnost. Družinski izziv so zato zasnovali na enostaven in zabaven način, da lahko družina izzive vključi v svoj urnik in se preko zabave poveže, nekaj novega nauči in uvede nove navade.