ČAS IN LJUDJE

Skavtska dežela Nije ali skavt se pred dežjem ne skrije

Objavljeno: sreda, 13. 10. 2021 ob 7:41 - zadnja posodobitev: 13. 10. 2021 ob 15:21 | Avtorica besedila: Polona Leskovar Jereb

Kdo med nami si ne bi želel v pravljično deželo Nije? Vsak, ki pozna zgodbo pogumnega dečka Petra Pana, si je prav gotovo kdaj zaželel, da bi se mu pridružil v čarobni deželi. Ravno z obiskom pri Petru Panu smo idrijski skavti začeli novo skavtsko leto. Čeprav smo se v nedeljo, 3. oktobra, prvič zbrali vsi skupaj, smo se složno in pogumno zoperstavili Kapitanu Kljuki ter pomagali Petru Panu in Zvončici v boju s pirati.

skavti-12-10-2021.jpg

Priljubljeni citat ustanovitelja skavtskega gibanja, Roberta Baden-Powella, se glasi: »Vzemite življenje kot igro in svet kot igrišče!« Pri skavtih se tega priporočila vedno držimo, saj nas opominja, da je igra zelo učinkovito sredstvo za usvajanje različnih veščin, ki voditeljem pomaga pripraviti zanimiva srečanja, mlajšim skavtom pa vsako aktivnost predstavi kot dogodivščino. In na novo dogodivščino se je prvo oktobrsko nedeljo podalo kar sedem novih skavtinj in skavtov ter še kar nekaj malo mlajših pomočnikov. Brez oklevanja so sprejeli povabilo v deželo Nije ter velikodušno pomagali Petru Panu in Zvončici, ki sama nista bila kos številčni piratski vojski. 

Ker pa bi brez skavtskih veščin težko kaj pomagali, smo se morali najprej skupaj naučiti nekaj osnovnih vozlov, ki pa nam niso prišli prav le v boju proti piratom, ampak nam je hitro vozlanje prišlo prav tudi pri postavljanju bivaka. Nekaj vrvi, različno dolge palice in dve šotorski krili smo s pomočjo voditeljev spremenili v zavetje pred dežjem, ki nas je ves dan po malem obiskoval, a nas ni zares prestrašil. Tudi ogenj nam je dež nekajkrat hotel pogasiti, ker pa mu ni uspelo, in uspelih smo speči tradicionalno skavtsko jed – hrenovke in tvist. Na prvi pogled zelo enostavna jed, pa smo kljub temu ugotovili, da obstaja nešteto tehnik pečenja in težko je določiti tisto, ki bi zagotovila najboljši rezultat. Po kosilu so se novi skavti končno spopadli z izkušenejšimi pirati in jih brez večjih težav premagali v igri »roverček«. Za zmago in pomoč sta jih Peter Pan in Zvončica nagradila s sladkim zakladom.

Čeprav smo skavtsko leto začeli z igro, smo uspeli poleg novih veščin skupaj odkriti in spoznati tudi pomen trdne skupnosti in pristnega odnosa med posamezniki, saj je za skavte zelo pomembno biti iskren, odgovoren in dejaven član skupnosti

Čeprav smo skavtsko leto začeli z igro, smo uspeli poleg novih veščin skupaj odkriti in spoznati tudi pomen trdne skupnosti in pristnega odnosa med posamezniki, saj je za skavte zelo pomembno biti iskren, odgovoren in dejaven član skupnosti. Tako smo skozi zgodbo in igro odkrivali prav najbolj temeljne skavtske vrednote in veščine, ki jih skavtske organizacije po vsem svetu gojijo in predajajo novim generacijam že preko 100 let. In kako veseli smo, da bomo vse to lahko v letošnjem skavtskem letu predajali tudi mladim iz Idrije!

skavti-12-10-2021-2.jpg