Silvo Kovač je državni prvak

Objavljeno: 21. 5. 2020 ob 14:34 - Avtor: spletno uredništvo

Po 18 napornih krogih je na državnem prvenstvu slavil 17-letni Jaka Brilej iz Celja, med devetimi državnimi prvaki v konkurenci seniorjev nad 75 let pa je najboljši Silvo Kovač, član ŠK Kolektor Idrija.

sah.jpg

Nadaljujejo se šahovski turnirji na spletu, ki ljubiteljem šaha omogočajo, da se tudi v času karantene preko računalnikov in spleta srečujejo na svetovnih šahovskih portalih. Organizatorja, Šahovska zveza Slovenije in Šahovski klub Postojna, sta na šahovskem portalu Chess.com v soboto, 9. maja, uspešno izpeljala veliki šahovski spektakel – prvenstvo Slovenije v hitropoteznem šahu z delovnim naslovom »Dan zmage nad korono«. Udeležilo se ga je 86 šahistov in šahistk, od šahovskih velemojstrov do mladih ljubiteljev šahovske igre. Med udeleženci so bili tudi štirje šahisti iz Šahovskega kluba Kolektor Idrija in dva iz Šahovskega društva Posočje Tolmin. 
Po izjemnem boju na črno-belih poljih, ki je potekal po švicarskem sistemu 18 krogov in dvakrat 3-minutnem času za razmišljanje za partijo, je slavil obetavni 17-letni mojstrski kandidat Jaka Brilej, član Celjskega šahovskega kluba, pred drugouvrščenim FIDE mojstrom Domnom Tisajem (Žalec) in tretjeuvrščenim Gregorjem Gorškom (Žalec). Velemojster Matej Šebenik je osvojil četrto mesto. Idrijski mojstrski kandidat Silvo Kovač je zbral 9,5 točk in je bil v tako močni in pestri konkurenci najbolje uvrščeni senior nad 75 let. V tej konkurenci je postal tudi državni prvak, kar je za najstarejšega udeleženca turnirja lep rezultat. Šahovski organizatorji tudi v bodoče napovedujejo še več turnirjev preko računalnikov na spletu, saj tako tudi v tem času omogočijo ljubiteljem šaha, da preverijo svoje šahovsko znanje.