Se prav piše Lazníca, Láznica ali Lazníce?

Objavljeno: 14. 4. 2020 ob 11:15 / zadnji poseg: 15. 4. 2020 ob 8:13 - Avtor: Damijan Bogataj

Prvoaprilska zgodba o rečnem pristanišču v Laznici je imela velik odmev med bralci. Zabavna zgodba je v teh sicer turobnih časih marsikoga malo razvedrila. Pomembno piko na i pa je po objavljeni zgodbi dodal profesor Marko Razpet z vprašanjem ali se prav piše Laznica ali Laznice?

V pismu uredništvu je ugotovil, da se v zadnjem času v tisku pogosto pojavlja toponim Laznica. »Vedeti pa je treba, da na Cerkljanskem obstajata Laznice in Laznica, kar je razvidno tudi v Atlasu Slovenije. Laznice so od nekdaj tam, kjer cesta Želin-Cerkno prečka potok Cerknico. Most je torej v Laznicah, ne v Laznici. Nova cesta bo morda vodila iz Laznic proti Škofji Loki, ne pa iz Laznice. Laznice ob Cerknici so samostalnik v množini: Laznice, Laznic, Laznicam, Laznice, pri Laznicah, z Laznicami. Laznica pa je razmeroma nov zaselek ob cesti Cerkno-Gorje-Zakriž,« je zapisal profesor Marko Razpet.

navednice-rdece.jpg

Na Cerkljanskem obstajata Laznice in Laznica. Laznice so od nekdaj tam, kjer cesta Želin-Cerkno prečka potok Cerknico.

Most je torej v Laznicah, ne v Laznici. Nova cesta bo morda vodila iz Laznic proti Škofji Loki, ne pa iz Laznice.

 

MARKO RAZPET

Marko Razpet je rojen leta 1949 v Planini pri Cerknem. Po osnovni šoli v Cerknem in gimnaziji v Idriji je leta 1973 diplomiral iz tehnične matematike na Univerzi v Ljubljani. Istega leta se je zaposlil kot asistent, enajst let kasneje je pridobil naziv magistra in pet let kasneje je zagovarjal še doktorat iz matematike. Pred šestimi leti se je upokojil. V bibliografskem sistemu Cobiss ima prek 730 zapisov.

laznice.jpg

Preberite tudi 

laznice2.jpg