Scopolijev vrt vabi

Objavljeno: 26. 5. 2020 ob 10:22 - Avtorica: Tinka Gantar

V tem času je vrt najlepši. Vabijo vas potonike, perunike, šmarnice, vetrovke, medvejke, kovačnik, volčič, pegasti kačnik, orlice, Salamonov pečat, dišečnik pa še kaj bi se našlo.

scopoli-vrt-26-5-2020.JPG

Navadna potonika, Paeonia officinalis, ima v slovenski flori največji cvet. Navajeni smo je z vrtov, zato smo presenečeni, ko jo zagledamo na robu kraških travnikov ali gozdnem robu. Čudovit je pogled na rumene prašnike, obdane z rožnatimi cvetnimi listi. Latinsko ime je dobila po lepi nimfi Paeoniji, ki so ji dvorili bogovi, zato jo je ljubosumna boginja spremenila v rožo. Perunike so v vrtu kar treh vrst. Ilirska že cveti, sibirska in travnolistna pa sta v popkih. Latinsko ime iris imajo po Iridi, grški boginji mavrice, slovensko pa po Peruniki, boginji neba. Zraste na mestu, kjer je Perunova (bog groma) strela zadela tla ali tam, kjer se mavrica dotakne zemlje. Družbo jima dela orličnolistni talin v nežno vijolični barvi, v bližini se je razbohotila rdeča relika. Čez ograjo nad škarpo se sklanjajo grmi ruja, vrednikovolistne medvejke in kovačnika. 
Pridite v vrt, rože bi vas rade videle.

Vsak majski ponedeljek od 17. do 19. ure smo na vrtu in vam na voljo s pojasnili, ostale mesece pa vsak prvi ponedeljek ob istih urah.
scopoli-vrt-26-5-2020-2.JPG
scopoli-vrt-26-5-2020-3.JPG