Scopoli na VIII. Kulturnem maratonu GJV Idrija

Objavljeno: 27. januarja 2020 ob 14:11 / posodobljeno: 28. januarja 2020 ob 21:40

Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija se že osmič posvečamo maratonskemu kulturnemu dogajanju, ki ga letos še bolj intenzivno razpenjamo čez celoten dan. Prav tako se nas v obrisih še vedno drži Scopolijev vpliv, a le kot navdih in ne historična obveza.

Avtorica: Maja Justin Jerman

gimnazija1-24-1-020.jpg

Scopoli, kot ga je narisal Martin Ramoveš

Na ramenih velikana smo naslovili letošnjo okroglo mizo, ki pomeni nekakšno nadaljevanje lanske, kjer smo s šestimi različnimi pogledi osvetlili Scopolijevo vlogo v Idriji in širše ter se zedinili, da je zgodba tako polna in pomembna, da z njo nadaljujemo tudi letos. V osrednjem pogovoru ob 18. uri bomo ugotavljali kako sodobna znanost sledi velikemu znanstveniku, ki je prav v Idriji postavil temelje evropski znanosti. V pogovoru bodo sodelovali botanik Jože Bavcon, zoolog Matjaž Gregorič, meteorolog Žiga Zaplotnik in mladi idrijski znanstveniki, bivši dijaki gimnazije, Bojan Hiti, Miha Troha, Nina Leskovec in Saša Jereb. Slednji sogovornici se bosta iz Amerike oglasili preko Skypa. Okroglo mizo bo odprl Franci Demšar, soavtor knjige o slovenski znanosti in dolgoletni direktor Agencije za raziskovalno dejavnost. Več kot primeren uvodničar.

Ob 17. uri bomo predstavili strip na temo življenja J. A. Scopolija. Strip je nastal ob pomoči Zavoda za turizem Idrija in Občine Idrija – partnerja sta pokazala veliko posluha za mlade poustvarjalce idrijske dediščine. S slednjo pa je povezan tudi zadnji dogodek VIII. Kulturnega maratona – projekcija filma iz izsekov letošnje dokumentarne bere Ohranjenih spominov II, avtorjev Matjaža Mraka in Dušana Moravca. Dijaki se bodo pogovarjali z letošnjimi tremi pričevalci: Miro Medved, Mauro Sbrizaj Hribernik in Pavletom Pivkom. Po lanski dobri izkušnji si kljub pozni 20. uri veliko obetamo.

Med tremi osrednjimi dogodki pa ponujamo različne delavnice, od znanstvenih do ustvarjalnih: z Nejcem Davidovićem si boste lahko odgovorili na vprašanje zakaj fizika v šoli, z meteorologom Žigo Zaplotnikom pa na vprašanje zakaj se dogajajo podnebne spremembe. S Tino Mervic boste lahko raziskovali, kako uspešni smo pri prepoznavanju laži ali pa se prepustili Niku Škrlecu v skrivnostih pomnenja. Jan Pivk bo ponudil strategije z Rubikovo kocko, Blažka Rupnik bo udeležence delavnice popeljala skozi korejsko abecedo do kulture mladih, gurmanski navdušenci pa se bodo lahko udeležili kulinarične delavnice Klavdija Piriha.

Tudi dopoldansko dogajanje bo bogato, v okviru projekta SKUM namenjeno izključno dijakom. Prvim in tretjim letnikom smo pripravili štiri ustvarjalne delavnice, ki jih bodo vodile Tamara Bregar, Andrea VolkBojana Šaljić Podešva in Ana Duša. V sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija pa bo dijake prvih letnikov obiskala pisateljica Cvetka Sokolov, s katero se bodo pogovarjali o njenem romanu V napačni zgodbi, ki so ga vsi prvošolci dobili v projektu Rastem s knjigo. Dijaki 4. letnikov se bodo s profesorico novogoriške humanistike, dr. Katjo Mihurko Poniž, pogovarjali o štirih Cankarjevih dramah, predvsem o ženskih likih v njih. Tudi dijakom programa stojni tehnik smo sicer bolj tehniško, a ustvarjalno, naravnali dopoldanski program. Udeležili se bodo delavnic proRobot, ABC pospeševalnik, 3D risanje ter vitka proizvodnja, ki jo bodo izvedli predstavniki iz podjetja Kolektor.

Kulturni maraton logo.jpg
joze-bavcon---27-1-020.jpg

Dr. Jože Bavcon, direktor Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

maja-justin-jerman---27-1-020.jpg

Maja Justin Jerman, koordinatorka VIII. Kulturnega maratona GJV Idrija

scopoli-pred-hiso---27-1-020.jpg

Zaradi izjemnosti udeleženk pa smo za javnost odprli dopoldanski dogodek Tri niti za Afriko, kjer nam bodo pisateljica Sonja Porle, oblikovalka Maja Štamol Droljc in humanitarka Irma Šinkovec skozi pogovor razširile pogled na Afriko. Vabimo vas, da se ob 10.45 pri odkrivanju Afrike z zanimivimi gostjami pridružite dijakom drugih letnikov.

Vabljeni na praznovanje dneva kulture na Gimnazijo Jurija Vege Idrija!