GLASBA

Schumann in Piazzolla na Vrhniki

Objavljeno: petek, 11. 6. 2021 ob 22:21 | Spletno uredništvo

Družinski Klavirski trio Rupnik to soboto zvečer v cerkvi sv. Trojice nad Vrhniko pripravlja tradicionalni koncert. Letos bodo člani tria drugi del koncerta odigrali skupaj s priznanim harmonikarjem Markom Hatlakom iz Idrije.

trio-rupnik-11-6-2021.jpg

V družinskem Klavirskem triu Rupnik muzicirajo Manca, Anže in Nejc. Glasba, ki jih spremlja že iz otroštva, postaja v teh letih njihova poklicna dejavnost. Vsi trije so študentje uglednih glasbenih akademij v Salzburgu in Ljubljani. V desetletnem obdobju delovanja je njihovo komorno muziciranje v klavirskem triu usmerjalo več mentorjev. Med njimi je najvidnejšo sled vsekakor zapustil Tomaž Lorenz, ki je mlade umetnike v razvojno najobčutljivejšem obdobju znal usmeriti na pot zrelega poustvarjanja glasbenih mojstrovin velikih skladateljev.

Na sobotnem koncertu bodo člani tria v prvem delu koncerta odigrali Schumannov Klavirski trio št. 3 v g-molu, op.110, ki sodi med najzahtevnejša komorna dela. V drugem delu koncertnega nastopa pa bodo skupaj z gostom Markom Hatlakom igrali dela Astorja Piazzolle, ki je v svetovno zakladnico glasbe prispeval vrsto odličnih skladb. Štirje letni časi, Adios Nonino in Oblivion so njegova izvrstna dela, s katerimi je skladatelj utemeljil nov glasbeni slog.

piazzolla-11-6-2021.jpg

Astor Piazzolla

marko-hatlak-11-6-2021.jpg

Med skladateljeve najbolj ambiciozne koncertne tango kompozicije sodi delo Las Quatro Estaciones Porteñas (Štirje letni časi Buenos Airesa), pri čemer se pridevnik »porteño« nanaša na tiste, ki so se rodili v Buenos Airesu. Letni časi so leta 1968 najprej izšli v različici za klavir, kasneje pa jih je Piazzolla predelal za svoj ansambel. Ob naslovu dela in posameznih stavkov pomislimo na povezave z Vivaldijem, vendar Letni časi Piazzolle niso slikoviti na tako programski način kakor Vivaldijevi koncerti, čeprav je v njih še vedno mogoče prepoznati model beneškega skladatelja. V soboto zvečer za glasbene sladokusce v izvrstni izvedbi članov družinskega Klavirskega tria Rupnik in Marka Hatlaka na Vrhniki.

Marko Hatlak