Sanje likovnikov so uresničljive

Objavljeno: 23. 10. 2020 ob 8:55 | Avtor besedila: Nande Rupnik

Od 5. do 19. septembra je štirinajst slikarjev likovne sekcije KUD RAK iz Rakeka postavilo na ogled 64 svojih del s skupnim naslovom »Ustvarjalno raziskovanje«.

rak-23-10-2020-1.jpg

Po zaslugi letošnjega prejemnika Pirnatove nagrade Silvestra Bajca, ki aktivno sodeluje s sekcijo mozaika pri KUD RAK iz Rakeka, smo v preteklih dneh lahko spoznali ustvarjalno bero zadnjega ustvarjalnega obdobja članov likovne sekcije tamkajšnjega kulturnega društva. Kot je povedala vodja sekcije Karmen Petrič, društvo deluje že 18. leto. V društvu trenutno deluje osem različnih sekcij: pevski zbor Cluster, mešani pevski zbor, klekljarska sekcija, dramska skupina, folklorna skupina, sekcija za balet in sodobni ples, likovna sekcija in sekcija mozaiki.

Likovna sekcija je aktivna že od same ustanovitve društva in v njej trenutno sodeluje 30 aktivnih članov. Skozi vsa leta delovanja so se trudili, da so pod vodstvom številnih mentorjev spoznavali čim več tehnik ustvarjanja. Slikali so z oljem, akrili, akvareli, pasteli, spoznavali grafični tehniki linorez in suho iglo, ustvarjali v abstrakciji, slikali na svilo, kiparili, slikali z zemljo in še in še. Vodili so jih mentorji Milica Rjajčič Stržaj, Martin Petrič, Petar Lazarević, Urška Župec, Božidar Mišo Strman, Milan Vošank, Galina Malahova, Marjan Miklavec, Vasja Stojanovski in Nana Homovec, zadnja leta pa delujejo pod mentorstvom Karmen Bajec. Največ razstavljajo v domači knjižnici, gostovali pa so že v Cerknici, Logatcu, Sežani, Prezidu, Ormožu, … Že 15. leto organizirajo Ex-tempore Rak Rakek, kamor povabijo ustvarjalce iz celotne Slovenije, da v svojih delih upodobijo lepote Notranjske. Organizirajo tudi likovne kolonije pod mentorstvom Carola Minssieux Gliescah iz Francije.

Po zaslugi letošnjega prejemnika Pirnatove nagrade Silvestra Bajca smo v preteklih dneh lahko spoznali ustvarjalno bero KUD RAK iz Rakeka

silvester-bajc-23-10-2020.jpg
galerija-sv-barbare-23-10-2020.jpg
karmen-bajec-23-10-2020.jpg
navednice-modre_edited.png

Kar osem sekcij Kulturnega društva Rak iz Rakeka pri Uncu govori o velikem interesu, ustvarjalnem zagonu skupin, ki ne samo da na več področjih ustvarjajo ampak se med seboj tudi povezujejo. Tako so nastala slikarska dela v kombinaciji z mozaiki, slike v kombinaciji z aplikacijo čipk in mešano tehniko. Sedanja razstava je povsem napolnila prostore Galerije sv. Barbare v Idriji.

KARMEN BAJEC

strokovna mentorica likovne sekcije RAK Rakek

V Idriji so se predstavili prvič. Na ogled so bila dela različnih avtorjev v različnih tehnikah z različnimi motivi. Zato so tudi razstavo poimenovali »Ustvarjalno raziskovanje«. Strokovna mentorica likovne sekcije Karmen Bajec je o razstavi v Idriji zapisala: »Kar osem sekcij Kulturnega društva Rak iz Rakeka pri Uncu govori o velikem interesu, ustvarjalnem zagonu skupin, ki ne samo da na več področjih ustvarjajo ampak se med seboj tudi povezujejo. Tako so nastala slikarska dela v kombinaciji z mozaiki, slike v kombinaciji z aplikacijo čipk in mešano tehniko. Sedanja razstava je povsem napolnila prostore Galerije sv. Barbare v Idriji. Ker gre za likovna dela zadnjih nekaj let, je to pregledni izbor del poznega ustvarjalnega obdobja. Če bi združili dela, ki jih likovniki snujejo še iz preteklih let pod različnimi tematskimi koncepti, pa bi tudi tako prostorna galerija, kot je omenjena, postala kmalu pretesna. Pri postavitvi smo se orientirali na raznolikost likovnih tehnik in slogov, kjer se zvrstijo tehnike od olja, akrila, akvarela in pastela, tehnika slikanja s čopičem in lopatico, lepljenja in kolažiranja. Toda kaj žene rakovško likovno skupino, da je tako zagnana in ustvarjalna? Zavedanje, da je nekaj mogoče v nasprotju s postavljanjem ovir. Namesto, da si Rakovčani vsakodnevno postavljajo ovire, se raje pridružijo četrtkovi likovni skupini, kajti žene jih zavedanje, da so njihove sanje uresničljive. Ker verjamejo, da so skupaj močnejši, so prepričani, da je likovnost, tako kot upanje po Emily Dickinson, nekaj puhastega, kar sede v našo dušo in poje pesem brez besed in prav nikoli ne odneha.«

V Idriji si želimo še več podobnega sodelovanja in predstavitev, ustvarjalcem z Rakeka pa želimo še veliko ustvarjalnega naboja in uspehov.