Samozaložniki po znanje v Idrijo

Objavljeno: 29. 9. 2020 ob 14:48 | Avtor besedila: Rado Božič

Od 27. do 29. avgusta je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti potekalo državno srečanje literatov z naslovom Med platnicami – izzivi (samo)založništva. Literarna šola je vsebovala štiri delavnice in je bila namenjena odraslim udeležencem, ki jih zanima literarno ustvarjanje in izdajanje knjig ter manjšim samozaložnikom.

Preko predavanj se je udeležencem skušalo predstaviti kakšne so zakonitosti in obveznosti v založništvu, kdaj se avtor odloči za objavo besedil pri založbi in kdaj v samozaložništvu, kaj je delo avtorja in kdaj se njegova ustvarjalnost konča ter jo prevzamejo urednik, lektor in oblikovalec. S štirimi različnimi mentorji oziroma avtorji priznanih in nagrajevanih knjig so udeleženci spoznavali različne pristope k izdajanju knjig.

Petkovo uvodno predavanje je pripadlo pesniku, pisatelju, prevajalcu in publicistu Mateju Krajncu s predavanjem Knjiga že ve! – Kratek sprehod po samozaložništvu, v katerem je predstavil zgodovino samozaložništva pri nas, s poudarkom na najpomembnejših mejnikih. V sobotnem dopoldanskem delu je nastopil priznani urednik pri Cankarjevi založbi Zdravko Duša s predavanjem Kako dozori knjiga. V predavanju je razmišljal kdaj nastopi pravi čas za izdajo knjige, kako poteka delo med avtorjem in urednikom ter zakaj se sploh odločiti za izdajo knjige. V popoldanskem delu pa se je pesnik, prevajalec in urednik pri Založbi Pivec Nino Flisar posvetil poeziji in izdajanju le-te. Na delavnici se je predvsem prikazalo kako te izdaje približati bralcem in kje vse so možnosti po objavi le-teh. V zaključku literarne šole pa je predavala še oblikovalka Maša Kozjek ter predstavila več primerov dobro oblikovanih in likovno opremljenih izdaj.

Tridnevna šola v Idriji pa ni bila pestra samo na literarnem področju, ampak so literati okusili tudi zanimiv spremljevalni kulturni program. V četrtek so udeleženci, ki so prišli v Idrijo iz številnih krajev po Sloveniji, prisostvovali na zadnjem koncertu iz cikla Četrtki na placu, ogledali so si premiero filma Vojsko, moja rodna vas ter spoznali razstavne zbirke v Mestnem muzeju Idrija.

S štirimi različnimi mentorji oziroma avtorji priznanih in nagrajenih knjig so udeleženci spoznavali različne pristope k izdajanju knjig

jskd-29-9-2020-4.JPG
jskd-29-9-2020-2.JPG
jskd-29-9-2020-3.jpg