Samozaložniki po znanje v Idrijo

Objavljeno: 29. 9. 2020 ob 14:48 | Avtor besedila: Rado Božič

Od 27. do 29. avgusta je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti potekalo državno srečanje literatov z naslovom Med platnicami – izzivi (samo)založništva. Literarna šola je vsebovala štiri delavnice in je bila namenjena odraslim udeležencem, ki jih zanima literarno ustvarjanje in izdajanje knjig ter manjšim samozaložnikom.

jskd-29-9-2020-1.JPG

Preko predavanj se je udeležencem skušalo predstaviti kakšne so zakonitosti in obveznosti v založništvu, kdaj se avtor odloči za objavo besedil pri založbi in kdaj v samozaložništvu, kaj je delo avtorja in kdaj se njegova ustvarjalnost konča ter jo prevzamejo urednik, lektor in oblikovalec. S štirimi različnimi mentorji oziroma avtorji priznanih in nagrajevanih knjig so udeleženci spoznavali različne pristope k izdajanju knjig.

Petkovo uvodno predavanje je pripadlo pesniku, pisatelju, prevajalcu in publicistu Mateju Krajncu s predavanjem Knjiga že ve! – Kratek sprehod po samozaložništvu, v katerem je predstavil zgodovino samozaložništva pri nas, s poudarkom na najpomembnejših mejnikih. V sobotnem dopoldanskem delu je nastopil priznani urednik pri Cankarjevi založbi Zdravko Duša s predavanjem Kako dozori knjiga. V predavanju je razmišljal kdaj nastopi pravi čas za izdajo knjige, kako poteka delo med avtorjem in urednikom ter zakaj se sploh odločiti za izdajo knjige. V popoldanskem delu pa se je pesnik, prevajalec in urednik pri Založbi Pivec Nino Flisar posvetil poeziji in izdajanju le-te. Na delavnici se je predvsem prikazalo kako te izdaje približati bralcem in kje vse so možnosti po objavi le-teh. V zaključku literarne šole pa je predavala še oblikovalka Maša Kozjek ter predstavila več primerov dobro oblikovanih in likovno opremljenih izdaj.

Tridnevna šola v Idriji pa ni bila pestra samo na literarnem področju, ampak so literati okusili tudi zanimiv spremljevalni kulturni program. V četrtek so udeleženci, ki so prišli v Idrijo iz številnih krajev po Sloveniji, prisostvovali na zadnjem koncertu iz cikla Četrtki na placu, ogledali so si premiero filma Vojsko, moja rodna vas ter spoznali razstavne zbirke v Mestnem muzeju Idrija.

S štirimi različnimi mentorji oziroma avtorji priznanih in nagrajenih knjig so udeleženci spoznavali različne pristope k izdajanju knjig

jskd-29-9-2020-4.JPG
jskd-29-9-2020-2.JPG
jskd-29-9-2020-3.jpg