Samo Bevk za dostop do »hrane za dušo«

Objavljeno: 21. 4. 2020 ob 11:53 / zadnji poseg: 22. 4. 2020 ob 11:56 - Avtor: spletno uredništvo

Poslanca Samo Bevk in Matjaž Nemec sta v parlamentarno proceduro vložila poslansko pobudo, s katero vladi predlagata takojšnje odprtje knjigarn, knjižnic, muzejev na prostem in botaničnih vrtov.

V pobudi ugotavljata, da so Socialni demokrati veseli in zadovoljni, da je najhujši čas epidemije za nami. »Hkrati smo veseli in zadovoljni, da je vlada začela sproščati ukrepe, ki so bili potrebni za zajezitev COVID-19 epidemije. In to je prav.« Ob tem pa opozarjata, da si vlada prizadeva omiliti ukrepe na področju gibanja prebivalstva, trgovine in servisnih storitev, gospodarstva, športa in podobno, nikakor pa ne na področju kulture. 
Menita, da bi ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko sprostili tudi dejavnosti, ki državljankam in državljanom omogočajo kvalitetnejše preživljanje časa v izolaciji. Zato naj vlada uvrsti med izjeme, za katere že veljajo sproščeni ukrepi, tudi knjigarne in papirnice; pozove župane, naj zagotovijo delovanje knjižnic, v katerih se za zdaj zagotovi le izposojo knjig; zagotovi dejavnost galerij, muzejev in muzejev na prostem, kot sta Partizanska bolnica Franja, Muzej na prostem Rogatec in drugi. Poslanca predlagata še, da se za javnost odpre botanične vrtove Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Arboretum Volčji potok, Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso, Alpski botanični vrt Juliana, Botanični vrt Univerze v Mariboru, Mozirski gaj in Živalski vrt Ljubljana.

Ob tem dodajata še, da moramo knjigarne in papirnice obravnavati kot vsako drugo trgovino in še več. Šolajočim otrokom in mladini bo sčasoma v šoli na daljavo začelo zmanjkovati papirja, kartuš in podobno. »Zdi se nam nujno, da se knjigarne in papirnice odprejo pred frizerskimi in kozmetičnimi saloni. Za varnost naj veljajo enaki ukrepi, kot pri vstopih v ostale trgovine,« sta poslanca zapisala v pobudi. 
Knjižnice naj se odpre za začetek zgolj za izposojo knjig. Zanje velja, da bi marsikomu pomagale prebroditi stiske osame in mu ponudile duševno hrano. Če so za ljudi odprte banke, naj bodo tudi knjižnice, zato naj za njih velja enak režim, kot velja v bankah: enaki ukrepi, kot pri vstopih v ostale zaprte prostore. Za galerije in muzeje lahko nekako rečemo, da je to pasivna kulturna dejavnost, ki ni množična. Vstop se številčno omeji, po skupinah do pet oseb, brez omejitev za rizične skupine, vendar z veljavnimi predpisi za gibanje v zaprtem javnem prostoru. Enako, kot za muzeje in galerije, je smiselno odprtje tudi botaničnih vrtov, ki predstavljajo cvetoče oaze, še posebej v pomladnem času, ko ponujajo obiskovalcem tudi sadike vzgojenih rastlin za saditev na domačih vrtovih.