Samo Bevk proti Mateju Toninu

Objavljeno: torek, 13. 4. 2021 ob 12:27 | Spletno uredništvo

Samo Bevk je v vlogi predsednika parlamentarnega odbora za obrambo sinoči nastopil v osrednji informativni oddaji na POP TV. Z obrambnim ministrom Matejem Toninom je izmenjal različne poglede na prihodnost prostovoljnega in obveznega služenja vojaškega roka.

bevk-13-4-2021.jpg

Kot je v oddaji povedal minister Matej Tonin, aktualna vlada načrtuje spremembe sistema prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki naj bi tudi s kar vabljivimi denarnimi nagradami postalo bolj priljubljeno med mladino. Opozicija v tej nameri vidi netransparentno uvajanje obveznega služenja vojaškega roka, ki po mnenju Sama Bevka spominja na preživelo obliko »oboroženega ljudstva«. Tak model je v sodobnem času, ko se spopadi med sprtimi stranmi ne odvijajo več na bojnih poljih ampak predvsem z uporabo sodobnih tehnologij, zastarel.

Obvezno služenje je zdaj opredeljeno natančno in sicer, lahko poslanci na predlog vlade razglasijo izredno stanje, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države, predvsem če grozi povečana nevarnost napada na državo oziroma nastane neposredna vojna nevarnost. Obrambno ministrstvo Mateja Tonina bi zdaj dodalo tudi možnost obvezne vojaške dolžnosti v času miru in sicer v primeru »izrednega poslabšanja varnostnega okolja«.

Predlog o noveli zakona bo še ta teden obravnavala vlada in ga potem poslala v državni zbor. Tam ga bo najprej obravnaval parlamentarni odbor za obrambo, ki ga vodi Samo Bevk. Korenite spremembe so za večno kadrovsko podhranjeno Slovensko vojsko sicer nujne. Minuli mesec je namreč štela le še 7.044 vojakov.

Več in podrobneje pa si poglejte v posnetku pogovora v studiu POP TV.