Samo Bevk opozarja vlado

Objavljeno: 9. 4. 2020 ob 13:24 - Avtor: spletno uredništvo

Iz službe za odnose z javnostmi poslanske skupine Socialnih demokratov so nas obvestili, da je poslanec Samo Bevk na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s težavami pri izvajanju državnega proračuna na področju kulture.

samo-bevk---9-4-020.jpg

V poslanskem vprašanju Samo Bevk vlado Janeza Janše opozarja na to, da je slovenska kultura pomembna. »Je podstat suverene in samostojne države. Tudi in še posebej v časih krize. Nikar ne pozabimo slavnega verza partizanske pesmi, ki pravi, ’saj slovenske vse brigade, s pesmijo so šle v napad’. Slovenski narod brez kulture ne bi obstal, ne bi preživel svojih najtežjih trenutkov. In to, spoštovana Vlada Republike Slovenije, velja tudi, in še posebej, danes,« je še zapisal Samo Bevk.
Sam je z velikim razočaranjem, grenkobo in neželenim presenečenjem spremljal odločitev nove vladne večine. »Kot enega prvih ukrepov ob začetku pandemije so uveljavili sklep o začasnem zadržanju proračuna, ki za številne zaposlene in samozaposlene v kulturi pomeni, da so ti čez noč ostali brez prihodkov.« Ministrstvo za kulturo naj bi na Javno agencijo za knjigo naslovilo dopis, s katerim naj bi se zadržalo izplačevanje knjižničnega nadomestila. »S tem vlada ni zadala le simbolnega udarca kulturi, ki si je po sprejemu tako imenovanega kulturnega evra končno obetala boljše čase, ampak je neposredno ogrozila eksistenco ustvarjalcev in kulture.«
Samo Bevk je od vlade zahteval, da ta nemudoma sprosti zadržana finančna sredstva za že opravljeno delo v sektorju kulture, da zagotovi produkcijsko sposobnost kulturnega sektorja tudi v času epidemije, ki je bila razglašena 13. marca, da zagotovi nemoteno izvajanje programov in investicij v kulturi in da Ministrstvo za kulturo nemudoma vzpostavi vključujoč in stalen dialog z javnimi zavodi in agencijami, ki podpirajo in omogočajo delovanje in razvoj slovenske kulture.