Samo Bevk ne podpira interpelacije Simonitija

Objavljeno: četrtek, 18. 2. 2021 ob 9:35 | Spletno uredništvo

Po neuspešnem poskusu zamenjave vlade, ki jo je s svojim glasom podprl tudi poslanec Samo Bevk, so na vrsti posamične interpelacije ministrov. Opozicija je že vložila interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki pa je poslanec Samo Bevk ne podpira in je ni želel podpisati.

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili interpelacijo zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Kot menijo, Simoniti ne opravlja funkcije ministra za kulturo, ampak zgolj uresničuje interese vladajoče SDS. Poslanci štirih opozicijskih strank so očitke kulturnemu ministru v interpelaciji zapisali v desetih točkah, ki jih je na nedavni novinarski konferenci predstavil Matjaž Nemec iz vrst SD. Na prvo mesto so postavili »odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji Covida-19«.

Violeta Tomić iz Levice je povedala, da je po njenem mnenju kriv za nemogoč položaj samozaposlenih v kulturi, za popolno uničenje slovenskega filma, saj filmarji že več kot eno leto ne dobijo plačila za opravljeno delo, kaj šele, da bi lahko načrtovali nove projekte. »Kriv je za menjavo uspešnih in mednarodno uspešnih menedžerjev v kulturi s svojimi nekredibilnimi aparatčiki. Verske uslužbence je izenačil s samozaposlenimi v kulturi, nato pa jim je vlada dala še več bonitet. Kriv je za uničenje medijske krajine, saj je molčal, ko so se dogajali pritiski na javno RTV. Kriv je za svoj ciničen, aroganten in sovražen odnos do vseh ustvarjalcev in odjemalcev kulture,« je dejala Tomićeva in dodala, da ministrstva za kulturo ne more voditi nekdo, ki kulturo sovraži. V opoziciji menijo, da kulturnikom in uporabnikom ob kulturnem prazniku ne morejo dati večjega darila, kot je ta interpelacija.

Drugače o delu ministra in ministrstva razmišlja poslanec Samo Bevk. Kot je zapisal v izjavi za Idrijske novice, sam ne podpira aktualne vlade in je dal tudi svoj podpis za konstruktivno nezaupnico, kot tudi za interpelaciji zoper ministra za delo in ministrice za šolstvo. »Zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija pa čisto po človeški plati tega ne morem storiti. Preveč projektov smo v njegovem mandatu 2004-2008 uresničili prav na moj predlog in predlog Socialnih demokratov,« je zapisal Samo Bevk.

navednice-modre_edited.png

Verske uslužbence je izenačil s samozaposlenimi v kulturi, nato pa jim je vlada dala še več bonitet. Kriv je za svoj ciničen, aroganten in sovražen odnos do vseh ustvarjalcev in odjemalcev kulture.

VIOLETA TOMIĆ

poslanka Levice

V mandatu ministra Vaska Simonitija je vlada predlagala Znak evropske dediščine za Partizansko bolnišnico Franjo

»Seveda se z marsičem, kar dela aktualno ministrstvo za kulturo, ne strinjam, o tem govori tudi besedilo interpelacije. Vendar je v letu 2021 proračun ministrstva doslej nominalno najvišji, poleg tega pa bodo izvajali tudi Zakon o kulturnem evru, ki ga je predlagala naša vlada v mandatu Marjana Šarca. Ministrstvo za kulturo pod vodstvom SD je ta zakon vsebinsko pripravilo,« je še dodal Bevk.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je leta 2008 podprl Zakon o kulturnem evru za obdobje 2009-2013, katerega prvopodpisani predlagatelj v imenu poslanske skupine SD je bil Samo Bevk. To je bil tudi zadnji zakon o kulturnem evru, ki se je izvajal. Ko so v mandatu 2011-2014 predlagali njegovo nadaljevanje, ga koalicija, katere del so bili tudi Socialni demokrati, ni podprla. Četrti zakon je bil sprejet v mandatu prejšnje vlade (2019), aktualna vlada pa ga je vključila v proračuna za leti 2021 in 2022.

V mandatu ministra Vaska Simonitija je vlada predlagala Znak evropske dediščine za Partizansko bolnišnico Franjo, ki ga je dobila leta 2007. Istega leta je poplava skoraj v celoti uničila Partizansko bolnišnico Franjo. Takrat sta Ministrstvo za kulturo in Vlada Republike Slovenije zagotovila sredstva za njeno obnovo. Projekt sta uspešno zaključili vladi Janeza Janše in Boruta Pahorja. Otvoritev je bila junija 2010. Po uničenju Franje leta 2007 je na primer Ljudmila Novak v imenu koalicijske partnerice NSi predlagala zgolj postavitev spomenika na parkirišču, objektov v soteski pa naj ne bi obnovili.

Poslanec Samo Bevk ob vsem naštetem dodaja še to, da je Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija v svojem prejšnjem mandatu leta 2006 podprlo in sofinanciralo projekt vpisa dediščine živega srebra in mesta Idrija na Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine Unesca. Vpis je bil potrjen leta 2012.