Samo Bevk je proti naborništvu

Objavljeno: 21. januarja 2020 ob 10:17 / posodobljeno: 22. januarja 2020 ob 7:33

Avtor: spletno uredništvo

Idrijski poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk se je odzval na predlog stranke SDS o ponovni uvedbi naborništva v Sloveniji. Po njegovem mnenju obvezna vojaščina ne odgovarja na izzive sodobne varnostno-obrambne politike, ob tem pa za uvajanje naborništva tudi ni dejanske potrebe.

samo-bevk-1--21-1-020.jpg
navednice-sive.jpg

Danes, ko govorimo o novih oblikah groženj, o hibridni in asimetrični vojni, me ideja korakov nazaj, k ponovni uvedbi naborništva, da bi bilo celotno ljudstvo oboroženo, spominja na neke preživele čase.

Samo Bevk je bil v ponedeljek, 20. januarja, gost oddaje Odmevi na RTV Slovenija

vojska-21-1-2020.jpg

Poslanec Samo Bevk je v izjavi za javnost povedal, da gre za anahronističen in preživet predlog, ki ne uživa podpore Socialnih demokratov. Še več, po mnenju Bevka populistični manever največje opozicijske stranke tudi nima realnih možnosti za podporo v Državnem zboru RS.

»Danes, ko govorimo o novih oblikah groženj, o hibridni in asimetrični vojni, me ideja korakov nazaj, k ponovni uvedbi naborništva, da bi bilo celotno ljudstvo oboroženo, spominja na neke preživele čase,« je za medije povedal Samo Bevk.

Poudaril je še, da Državni zbor RS v kratkem čaka razprava o Beli knjigi glede prihodnosti Slovenske vojske, v kateri po besedah poslanca »o naborništvu ni ne duha ne sluha«. Socialni demokrati uvedbi naborništva odločno nasprotujejo, podpirajo pa nadaljnji razvoj kapacitet Slovenske vojske v profesionalno, odzivno, pametno, tehnološko dobro opremljeno in vsestransko obrambno silo, sposobno učinkovitega ukrepanja doma in v mednarodnih mirovnih misijah.

Po prepričanju stranke Socialnih demokratov razlogom proti tej ideji pritrjuje tudi pomanjkanje finančnih in organizacijskih kapacitet za vzpostavitev naborništva, za to pa tudi ni potreb. V kolikor pa obstaja interes nekaterih po elementih naborništva, pa je te po njihovem zainteresirani populaciji moč omogočiti v okviru časovno omejenih vojaških taborov, izobraževanj in usposabljanj.

»V napetih mednarodnih okoliščinah poudarjamo pomen mednarodnega dialoga in sodelovanja, da z diplomatskimi sredstvi premostimo razlike, ki so izvor konfliktov in varnostnih tveganj,« je še dejal Samo Bevk, ki skupaj s poslansko skupino Socialnih demokratov ostro nasprotuje predlogu SDS po uvedbi obveznega naborništva.

samo-bevk---21-1-020.jpg
samo-bevk-2--21-1-020.jpg