S sprejem nad spomenik na Brdcih

Objavljeno: 30. 10. 2020 ob 14:48 | Damijan Bogataj

Na upravi Policije v Novi Gorici so potrdili, da so še neznani vandali v minulih dneh poškodovali spomenik NOB na Brdcih nad Cerknim. Mazaška akcija, ki so jo nepridipravi izpeljali prav v dneh pred obeleževanjem spomina na mrtve, je deležna zgražanja in obsodbe številnih domačinov.

borci-30-10-2020-3.jpg

foto: FB Jože Jeram

Po doslej zbranih obvestilih in opravljenih ogledih kraja mazaške akcije policisti ugotavljajo, da so zaenkrat še neznani nepridipravi pomazali spomenik v dneh od ponedeljka, 26. oktobra, do srede, 28. oktobra. Z barvo so premazali dele spomenika in nanj narisali simbole nacistične Nemčije. Z belim sprejem so posebej prečrtali ime partizanke Milojke Štrukelj, ki je izgubila življenje ob napadu Nemcev na partijsko šolo v Cerknem. Po prvih ugotovitvah poznavalcev so nepridipravi s tem dejanjem lastniku spomenika povzročili za vsaj 500 evrov materialne škode.

Predsednik idrijsko-cerkljanske borčevske organizacije in državni svetnik Bojan Režun je ob tem dogodku za Idrijske novice povedal: »Žalostno je, da se to dogaja v teh trenutkih, ko se vsi z velikim spoštovanjem spominjamo pokojnih. Taka dejanja pa so odraz sovraštva, ki se krepi iz dneva v dan in zato tudi prihaja do takih nekulturnih dejanj.«

Policisti so po ogledu tega kaznivega dejanja že sprožili vse postopke, ki jim jih nalaga veljavna zakonodaja. Obvestili so tudi Državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici. V skladu z usmeritvami Državnega tožilstva policisti Policijske postaje Idrija nadaljujejo s preiskavo v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, kar je opisano tudi v prvem odstavku 219. člena Kazenskega zakonika.

Uničevanje spominskih obeležij kot tudi druge oblike vandalizma so po ugotovitvah policije vse pogosteje prisotne v našem življenju. »Vse oblike vandalizma so nesprejemljive in jih moramo kot takšne obsoditi, saj lahko v nasprotnem primeru prerastejo v ravnanja, ki neposredno vplivajo na občutek varnosti v posameznem okolju,« so še zapisali.

Kazenski zakonik Republike Slovenije kaznivega dejanja »vandalizem« ne definira kot posebno kaznivo dejanje, ampak se kot nesprejemljiva oblika ravnanja v družbi lahko obravnava kot prekršek ali kaznivo dejanje glede na namen izvršitve dejanja ter posledico oziroma posledice tega dejanja.

Kot ugotavljajo strokovnjaki, je vandalizem včasih posledica prikritih napetosti v družbi oziroma odsev splošnega družbenega stanja in težav. Na njegove pojavne oblike vpliva tudi zloraba alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Mnogi se sami ali združeni v skupine agresivno vedejo do okolice in poskušajo tako prikazati svoj pomen za družbo, ravnanja pa lahko izhajajo iz napačnih vedenjskih vzorcev. Uničeni spomeniki pa pomenijo neposreden napad na kulturne dobrine nekega naroda in ne prizadenejo le nas, ampak tudi naše potomce.

borci-30-10-2020-1.jpg
borci-30-10-2020-2.jpg