STUDIO

S kulturo prežeto delovanje šole v Idriji

Objavljeno: ponedeljek, 11. 10. 2021 ob 12:41 | Spletno uredništvo

Javni sklad za kulturne dejavnosti je pred dnevi nekaterim šolam v državi podelil nazive »Kulturna šola«. Med prejemnike tega laskavega naziva se je letos spet uvrstila tudi Osnovna šola Idrija, ki že vrsto let daje poseben poudarek prav kulturnim vsebinam.

kulturna-sola-11-10-2021-2-foto-matej-macek.jpg

Posebno pozornost pa ob odkrivanju velikih kulturnih ustanov posvečajo tudi spoznavanju dediščine v kraju in občini. Idrijski šolarji se redno udeležujejo regijskih in državnih, v redkih primerih pa celo mednarodnih predstavitev otroške ustvarjalnosti. V zadnjem obdobju jim je to uspelo s programi na področju filma, saj je film, ki so ga ustvarili idrijski učenci, gostoval celo v Moskvi in Rimu.

Kulturne vsebine so izjemnega pomena tudi za delovanje podružničnih šol. Pod okrilje Osnovne šole Idrija sodita tudi podružnici v Godoviču in Zavratcu. Kulturno dogajanje na teh šolah ima velik odmev tudi v lokalni skupnosti, saj so podružnične šole jedra kulturnega utripa vasi.

film-os-idrija-11-10-2021-2.jpg

Kot je po prejemu naziva poudarila pomočnica ravnateljice Zdenka Skrt, ki na šoli koordinira izvajanje tega projekta, učitelji in šolarji sprejemajo pridobitev naziva z velikim veseljem in navdušenjem. Dolgoletno zavzeto posvečanje kulturnim vsebinam je na vseh umetniških področjih pomembno zaznamovalo življenjski utrip na šoli.

Osnovna šola Idrija je s 730 učenci ena največjih osnovnih šol v državi. V obdobju pred zdravstveno krizo je na šoli delovalo 26 dejavnosti od pevskih zborov, lutkovnih skupin, gledališča, filma, fotografije, novinarstva do likovne ustvarjalnosti. Gre tako za vsebine, ki so del rednega učnega načrta kot tudi za projekte, ki sodijo pod okrilje krožkov in prostovoljnih aktivnosti. V devetih letih, ko otroci obiskujejo osnovno šolo v Idriji, se praktično seznanijo z vsemi nosilci kulturnih programov tako v kraju, regiji kot tudi v Ljubljani.

Med prejemnike naziva se je uvrstila tudi OŠ Idrija, ki že vrsto let daje poseben poudarek kulturnim vsebinam

aa799112-bcb1-b64a-e6c8-739b42116cb7.png

Šolarji pa pomembno sooblikujejo tudi kulturni utrip v občinskem središču. Redno pripravljajo odmevne prireditve ob pomembnih državnih praznikih ali pa ob obeleževanju pomembnih zgodovinskih datumov. S kakovostnimi programi so si med ljubitelji kulture in omike pridobili velik ugled. Šola uspešno sodeluje tudi z društvom upokojencev, psihiatrično bolnišnico, knjižnico, muzejem in drugimi javnimi zavodi.

kulturna-sola-11-10-2021.jpg

Osnovna šola Idrija se lahko pohvali tako rekoč z vsemi kulturnimi dejavnostmi, med najbolj izstopajočimi pa je nedvomno filmska. Filmska vzgoja, ki jo izvajajo v okviru različnih filmskih krožkov in programov, zajema tako filmsko opismenjevanje kot tudi samo produkcijo otroških filmov. Pod odličnim mentorskim vodstvom Roberta Jereba in Davida Steguja mladi ustvarjalci razvijajo svojo misel, sporočilo in izraznost ter ustvarjajo tehnično in vsebinsko dovršene avtorske projekte, ki nam kažejo svet, kot ga vidijo oči otrok in mladine.

Največji uspeh je šola vsekakor dosegla še s predkoronskim filmom »Generacija Z: Ne al' ja?«, ki je dobila glavno nagrado na zadnjem državnem Srečanju najmlajših filmskih ustvarjalcev Slovenije, nagrade pa so pobirali tudi na mednarodnih festivalih v Rimu in Moskvi.

Za celostno razvijanje otroške avtorske filmske poetike prejme OŠ Idrija priznanje za posebne dosežke na področju filmske dejavnosti.

foto: Matej Maček

VIDEO POSNETEK

zdenka-skrt-11-10-2021-3.jpg

Za izvajanje teh programov pa seveda ob otrocih skrbijo učitelji, ki si dodatna znanja o vodenju otrok na področju kulturnega ustvarjanja pridobivajo na specializiranih izobraževalnih programih. Kako potekajo izmenjave kulturnih programov z drugimi šolami in kako ti programi vplivajo tudi na učitelje ter o posebnem priznanju za delovanje na področju filma pa si poglejte v posnetku pogovora Zdenke Skrt z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic.

AUDIO POSNETEK

Zdenka Skrtpomočnica ravnateljice na OŠ Idrija
00:00 / 15:57