Rudi Finžgar je skočil najdlje

Objavljeno: 21. januarja 2020 ob 21:13 / posodobljeno: 22. januarja 2020 ob 8:33

Avtor: spletno uredništvo

V Cerknem so na današnji 21. januar leta 1945 potekala znana partizanska smučarska tekmovanja. V spomin na ta vojaško-športni dogodek bo konec tega tedna na Smučarskem centru Cerkno potekala prireditev »Partizanske smučine 1945«.

smucine-22-1-2020.jpg

Rudi Finžgar, zmagovalec Partizanskih smučin v kategoriji smučarskih skokov / foto: zajem zaslona

V Cerknem, v takratni prestolnici Primorske, je bilo v začetku leta 1945 precej mirno. V tem miru pa so bili dejavni kulturniki, športniki in drugi, ki so bili vpeti v narodno osvobodilno borbo. Le-ti so prišli na idejo, da sredi okupirane Evrope organizirajo smučarsko tekmovanje. Vreme tistih januarskih dni je bilo lepo sončno, snežne razmere odlične, zanimanje za tekmo pa veliko, saj se je zbralo skoraj tisoč gledalcev.

Tekmovanja so potekala v disciplinah patruljni tek na smučeh, veleslalom in smučarski skoki.

V patruljnem teku, tekmovanje je potekalo 20. januarja, je nastopilo sedem patrulj s po tremi tekmovalci. Zmagala je patrulja Prešernove brigade, druga je bila patrulja Vojkove brigade, tretja pa patrulja Gradnikove brigade. Tekmovanje v veleslalomu se je odvijalo 21. januarja na okrog 600 metrov dolgi progi, ki je imela osemnajst vrat. Zmagal je Janez Štefe, drugi je bil Rudi Finžgar, tretji pa Marjan Masterl. Na tekmi v smučarskih skokih na skakalnici, ki je imela K točko pri petindvajsetih metrih, rekorden skok pa je meril enaintrideset metrov, je zmagal Rudi Finžgar, drugo mesto je zasedel Alojz Potočnik, tretje mesto pa Janez Štefe.

V arhivu nacionalne televizije hranijo filmski zapis iz leta 1981, v katerem o partizanskih smučarskih tekmah spregovorijo tudi nekateri udeleženci. S klikom na spodnjo fotografijo si lahko ogledate prispevek.

smucine-22-1-2020-2.jpg