Rudi Bučar in ŽePZ Tice z idrijsko godbo

Objavljeno: 13. 12. 2019 ob 13:29 / Posodobljeno: 13. 12. 2019 ob 14:13

Osrednji kulturni dogodek prihajajočega konca tedna bo na Idrijskem tradicionalni novoletni koncert Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija. V soboto zvečer bodo nastopili v Spodnji Idriji, v nedeljo pa v telovadnici gimnazije v Idriji.

Avtor: Damijan Bogataj

65227905_melodijemorjainsonca2015_ugrin-
domen-prezelj---13-12-019.jpg

Godbenike bo na koncertu vodil dirigent Domen Prezelj. Izbral je raznovrsten program, ki bo glasbenikom ponudil obilo priložnosti, da se izkažejo kot glasbeni poustvarjalci. Koncertni program bodo začeli z uverturo k operi La gazza ladra italijanskega skladatelje Gioachina Rossinija, ki je delo napisal v letu 1817 in takrat je bila premierno uprizorjena na odru Scale v Milanu. Leto za tem je Rossini opero popravil za kasnejše produkcije v Pesaru, Neaplju in Parizu.
V nadaljevanju koncertnega večera se bodo godbeniki predstavili z izvedbo skladbe Music for a Festival, ki je delo sodobnega angleškega skladatelja Philipa Sparka. Gre za zahtevno delo, ki so ga nekateri orkestri izvajali tudi v najvišji kategoriji nedavnega godbeniškega tekmovanja Flicorno d'Oro v Italiji. 

rossini-13-12-019.jpg

Gioachino Rossini

Ati Sos je bil velik glasbenik in glasbeni ustvarjalec. Napisal je čudovite popevke in mnoge od teh so res brezčasne. Ponosni smo, da bomo prvi pihalni orkester, ki bo odigral ta venček njegovih skladb.

Domen Prezelj

dirigent

Quotation-Marks.jpg

V drugi polovici programa se bodo godbeniki in dirigent Domen Prezelj poklonili Atiju Sosu. Najlepše melodije njegovih zimzelenih popevk je v eno skladbo združil profesor na akademiji za glasbo Jaka Pucihar. »Ati Sos je bil velik glasbenik in glasbeni ustvarjalec. Napisal je čudovite popevke in mnoge od teh so res brezčasne. Ponosni smo, da bomo prvi pihalni orkester, ki bo odigral ta venček njegovih skladb,« je za Idrijske novice pred koncertom povedal dirigent Domen Prezelj.
Kot solistka na alt saksofonu se bo predstavila Kristina Neli Lampe, ki je članica godbe že od leta 2015. Sodi med perspektivne bodoče poklicne glasbenice. Letos obiskuje zadnji letnik na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Iz Kopra v Idrijo prihaja Rudi Bučar, ki bo ob spremljavi pihalnega orkestra zapel nekaj svojih najpopularnejših skladb. Na odru pa se mu bodo v izvedbi dveh skladb pridružile tudi članice Ženskega pevskega zbora Tice iz Spodnje Idrije.

Kristina Neli Lampe je članica godbe že od leta 2015. Sodi med perspektivne bodoče poklicne glasbenice. Letos obiskuje zadnji letnik na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

kristina-neli-lampe---13-12-019.jpg
pihalni-orkester---13-12-019.jpg

Kot veleva tradicija novoletnih koncertov pihalnega orkestra rudarjev iz Idrije, pa bodo glasbeniki verjetno program sklenili še z večno lepim Radetskim maršem dunajskega skladatelja Johana Straussa starejšega, ki se ji prav nič ne pozna, da je bila ustvarjenega že daljnega leta 1848. Kljub častitljivi starosti skladba v izvedbi idrijskih godbenikov vedno zveni mladostno in sveže.