Rudarske hiše spet v ospredju

Objavljeno: četrtek, 5. 3. 2020 ob 11:38 / posodobljeno: četrtek, 5. 3. 2020 ob 12:18

V sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) bodo Idrija 2020, ABC Merkur, Kulturno društvo prostoRož, Mestni muzej Idrija in Mladinski center Idrija vse do konca leta 2020 razmišljali, raziskovali, svetovali in pisali na temo tradicionalne stanovanjske arhitekture v Idriji.

Avtorica: Urša Mihevc

75552879_2826001807444320_71429993402088

Društvo Idrija 2020 bo kot vodilni partner projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II v sodelovanju z ostalimi partnerji že tretje leto zapored pripravilo bogat program, posvečen tradicionalni delavski stanovanjski arhitekturi v Idriji. Sestavni del bogatega fonda rudarske dediščine v Idriji so namreč tudi rudarska bivališča, v katerih so pred stoletjem in več bivali mnogoštevilni Idrijčani.

Partnerji se bodo temeljito posvetili stanovanjski dediščini idrijskega delavstva. Oblikovali in izvajali bodo turistične in andragoško-pedagoške programe ter izdali publikacijo o rudarskih blokih – prhavzih v Rudarski ulici. Pripravili bodo krovno spletno stran o idrijskih rudarskih hišah, na kateri bo predstavljena zgodovina rudarskih hiš, arhitekturne značilnosti, današnje stanje, nasveti za prenovo in druge zanimivosti. Posebej živahno bo v poletnih mesecih v Rudarski hiši na Bazoviški 4, ki jo bodo partnerji projekta oživili s poletnim programom in opremili s kratkimi audio posnetki o bivanjski in prehrambeni kulturi Idrijčanov, hkrati pa v njej vzpostavili »pisateljsko rezidenco«, kjer bosta poleti ustvarjala dva literata.

Organizirali bodo tudi brezplačna arhitekturna in marketinška svetovanja lastnikom idrijskih rudarskih hiš, na katerih bodo strokovnjaki zainteresiranim svetovali o tem, kako se lotiti prenove stare rudarske hiše ali kako v njej izvajati dejavnosti, povezane s kulturo in turizmom. Prvo arhitekturno svetovanje bodo že konec meseca marca v strojnici jaška Inzaghi izvedli arhitekti iz kolektiva prostoRož, ki dobro poznajo arhitekturne značilnosti Idrije.

Prvo arhitekturno svetovanje bodo

31. marca ob 17. uri v strojnici jaška Inzaghi izvedli izkušeni arhitekti iz kolektiva prostoRož. Prijave na brezplačna svetovanja sprejemajo do 24. marca na

e-poštni naslov
ursa.mihevc@idrija2020.si oz. info@prostoroz.org.

Vljudno vabljeni!

IMG_6292_p_1a.jpg