Roman Rupnik na maratonu v Rusiji

Objavljeno: torek, 31. 3. 2020 ob 14:20 - Avtor: Lovrenc Habe

roman-rupnik-31-3-2020-1.jpg

Na letošnji prestopni dan, 29. februarja in 1. marca, je v ruskem Deminu, ki leži 350 kilometrov severno od Moskve, potekal »Demino ski maraton«. Tekmovanja v teku na smučeh se je kot edini predstavnik občine Idrija udeležil Roman Rupnik iz Črnega Vrha.

Prvi dan so tekmovalci pretekli 50 kilometrov v drsalni tehniki, drugi dan je bil v znamenju 25 kilometrov teka v klasični tehniki. Slovenijo je predstavljalo 17 članov, med njimi so bili bivši tekači, reprezentanti, trenerji, demonstratorji in tudi udeleženec olimpijskih iger Andraž Vehovar. Tekel je tudi dvokratni »worldoppet master« Roman Rupnik. Tak naziv si pridobi tekač, ki preteče vsaj deset največjih maratonov na svetu, med katerimi mora biti vsaj eden izven kontinenta prebivališča.

Črnovrščan je kar dvakrat pretekel največje maratone v Evropi – v Italiji, Španiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, na Češkem, Finskem, Švedskem, Norveškem, v Estoniji in Rusiji, tekmoval pa je tudi v Kanadi, Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji ter na Novi Zelandiji in si s tem pridobil naziv dvokratni worldloppet master. Pohvali se lahko z 20-letno aktivnostjo v ekipi slovenskih maratoncev, najvidnejši uspeh v Worldloppet FIS tekmovanju pa je dosegel v sezoni 1994/95, ko je sezono končal na devetem mestu na svetu.

roman-rupnik-31-3-2020-2.jpg

Roman Rupnik se je letos prvič udeležil maratona v Rusiji. Prvi dan je zelo dobro pretekel 50 kilometrov v drsalni tehniki, saj je bil kot najstarejši iz nacionalne ekipe tretji najboljši Slovenec. Prvo mesto v ekipi si je pritekel Jani Kršinar na absolutnem sedmem mestu, drugi dan pa je v klasični tehniki, v glavnem v soročnem odrivu, v cilj prišel le minuto za bivšim olimpijcem v kajaku Andražem Vehovarjem. V Deminu je tekmovalo 2.500 maratoncev.