STUDIO

Reja drobnice je pomemben del kmetijstva

Objavljeno: sreda, 16. 6. 2021 ob 12:57 | Spletno uredništvo

Reja drobnice v Sloveniji v zadnjih letih spet dobiva nov zagon. Gre za upoštevanja vredno kmetijsko panogo, ki ima več pomembnih funkcij. Ob gospodarski ni zanemarljiv tudi okoljski vidik, saj kmetje z ovcami veliko prispevajo k ohranjanju kulturne krajine. Brez drobnice bi bila že marsikatera senožet zaraščena, saj se gozd nezadržno širi na območja brez intenzivne obdelave.

dr. Matej Vidrih je profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ob nedavnem obisku idrijskih rejcev drobnice smo se z njim pogovarjali v TV studiu Idrijskih novic. Kot ugotavljajo strokovnjaki, se razmere na področju ovčjereje v državi izboljšujejo, a še vedno niso zadovoljive. Leta 2020 so imeli rejci v Sloveniji okoli 113.700 ovac. Te so posebej primerne za pašno rejo na območjih, kjer se težko govedo umika. To so predvsem višinski predeli, ki zaradi zaostrenih pogojev za kmetijsko pridelavo uživajo tudi posebno varstvo. V Sloveniji smo doslej poznali štiri avtohtone pasme ovac. Bovški, Istrski in Belokranjski pramenki ter Jezersko-Solčavski, se je pridružila še oplemenitena Jezersko-Solčavska pasma.

VIDEO POSNETEK

matej-vidrih-11-6-2021-3.jpg

Gospodarski pomen reje ovac ni zanemarljiv. Meso mladih ovac je posebej cenjeno v kulinariki, pri čemer pa niso izkoriščene še vse tržne priložnosti. Z izboljšanjem verige od rejca do kupca bi celotna veriga lahko bistveno povečala promet. V Kmetijsko gozdarski zadrugi Idrija so lansko koledarsko leto sodelovali z 58 rejci ovac in od njih odkupili in prodali 618 jagnjeti. Meso mladih ovac ponujajo v mesnicah v Idriji in Spodnji Idriji vsak tretji konec tedna. Ob mesu pa ovca rejcu daje tudi volno. To je moč s pridom uporabiti kot izolacijski material v gradbeništvu, zastirko ali pa gnojilo na vrtu.

O povezovanju rejcev drobnice in širšem pomenu te kmetijske panoge je dr. Matej Vidrih spregovoril v TV studiu Idrijskih novic. Z njim se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

AUDIO POSNETEK

dr. Matej Vidrih
00:00 / 15:57