Na razstavi gob tudi galoderma lucida

Idrija, 4. novembra 2019

Vanja Leskovec

Kot že osem let, so tudi letos idrijski gobarji v sodelovanju s Turističnim društvom Idrija tretjo soboto v oktobru pripravili razstavo gob. Obiskovalci razstave so gobe občudovali »Pri Črnem orlu« na Mestnem trgu v Idriji. V lepo urejenem prostoru so organizatorji na naravni podlagi iz mahu, listja in drugih gozdnih sestavin razstavili gobe, ki so jih nabrali v okolici Idrije. Gobarje je k nabiranju že deveto leto povabil Jože Močnik, pri postavitvi razstave pa mu je pomagal tudi Ivan Bevk, lastnik obsežnega registra gliv.

gobe3-4-11-019.JPG

Vanja Leskovec in nagrajenka Zarja Štucin / foto: Uroš Štucin

Letošnja razstava je bila namenjena tudi otrokom, da spoznavajo gobe in se preizkusijo v nagradni igri. Otroci so si z velikim zanimanjem ogledovali razstavljene gobe, zapomnili so si njihove značilnosti in nato pisno odgovorili katerih pet vrst gob je vsebovala nagradna igra. Skoraj vsi so zapisali pravilne odgovore, z žrebom pa je bila podeljena nagrada – knjiga o gobah. Razstava je bila zelo dobro obiskana, številni so pohvalili postavitev in informacije, ki so jih dobili. Namen razstave je bil, da ljudi opozorimo, kako pestra je narava v naši okolici, da jo je vredno obiskovati in čuvati.

S pomočjo znanega poznavalca gob, determinatorja Gabrijela Seljaka, so označili kar 147 vrst različnih gob. Oznake so poleg slovenskega vsebovale še latinsko ime, uporabnost, oznako o užitnosti, pogojni užitnosti ali strupenosti ter podatek o njeni zaščitenosti ali redkosti. Med posebnosti letošnje razstave je sodila posebna lesna goba, ki ne raste v naših krajih. Gre za svetlikavo pološčenko – galoderma lucida. Ta goba vsebuje sestavine za krepitev človekovega imunskega sistema, gojijo jo umetno, saj domnevajo, da pomaga tudi pri zdravljenju raka.

gobe1-4-11-019.JPG
gobe2-4-11-019.JPG

foto: Uroš Štucin