Raziskovalci na daljavo

Objavljeno: 10. 6. 2020 ob 7:58 | Avtor: spletno uredništvo

Gimnazija Jurija Vege Idrija je tudi letos gostila tradicionalno srečanje mladih raziskovalcev iz vse regije. Svoje znanje in projekte so na gimnaziji predstavili v petek, 8. maja, in v ponedeljek, 11. maja. Letos se je srečanje, ki bi sicer potekalo v predavalnici gimnazije v petek, 3. aprila, zaradi omejitev, ki jih je prinesla razglasitev epidemije, prvič odvijalo »na daljavo«.

mladi-raziskovalci-9-6-2020.jpg

Na virtualnem srečanju se je predstavilo sedem nalog, med njimi tudi dve domači raziskovalni nalogi s področja tehnike in tehnologije. Avtorica prve naloge, ki je nastala v sodelovanju z mentoricama dr. Ines Bergoč in mag. Valerijo Šemrl Kosmač ter podjetjem Hidria, je bila Mojca Lazar. Drugo nalogo, ki je nastala pod mentorstvom doc. dr. Marije Gorjanc in bivše učiteljice Magde Klasinc, pa so napisali Simon Gabrijelčič, Pia Tušar in Zala Serženta Seljak
Prijavljene naloge so bile s pomočjo videokonferenc predstavljene tričlanski komisiji  strokovnjakov. Poleg učiteljev idrijske gimnazije so v posameznih komisijah, kot že vrsto let, sodelovali strokovnjaki s posameznih področij iz podjetij in ustanov: Hidria, Kolektor, Psihiatrična bolnišnica Idrija, MC Idrija, Komunala Idrija, Fakulteta za matematiko in fiziko Ljubljana ter Fakulteta za družbene vede Ljubljana. Komisije so izbrale udeležence Državnega srečanja MR 2020 oziroma naloge, ki so se uvrstile v prvi krog srečanja. V ta krog državnega srečanja so letos napredovale štiri naloge, in sicer nalogi s področja matematike oziroma sociologije, ki sta nastali na Škofijski gimnaziji Vipava, naloga s področja psihologije, katere avtorica je dijakinja Gimnazije Nova Gorica, in naloga z interdisciplinarnega področja, ki sta jo napisala dijaka Šolskega centra Postojna.
Avtorji nalog, ki so z regijskega srečanja napredovali v prvi krog, so prejeli bronasta priznanja. 
Komisije na državnem nivoju bodo z vsakega področja izbrale po šest najboljših nalog, ki se bodo uvrstile v drugi krog. Avtorji teh nalog bodo prejeli srebrna priznanja, najboljše naloge od teh pa bodo nagrajene z zlatim priznanjem. »Žal pa še vedno ne vemo, kdaj in kako se bo odvijalo 54. državno srečanje, ki bi moralo biti že 18. maja v Murski Soboti,« je v sporočilu za javnost zapisala Sergeja Lipušček.