Rak dojke ogroža številna življenja

Objavljeno: 9. 10. 2020 ob 14:17 | Damijan Bogataj

Leto, ki ga je v večji meri zaznamoval nevidni sovražnik koronavirus, se je prevesilo v zadnjo četrtino in vstopili smo v rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk.

Vsedržavnemu obeleževanju rožnatega oktobra so se pridružili tudi v Idriji. Na pobudo koordinatorke Dore Gnjezda se je letos šest žena pridružilo akciji pletenja in kvačkanja šalov. S temi izdelki so v četrtek, 8. oktobra, ovile drevesa pred staro osnovno šolo, banko, pred slaščičarno Gabron in pred zdravstvenim domom. Tam so simbolno ovile dve brezi, saj so breze drevesa upanja.

»Z ovijanjem dreves želimo mimoidoče spomniti na rak dojke in jih pozvati, da se pridružijo preventivnim programom. Šale bomo po koncu meseca oktobra odnesle v dom upokojencev na Marof, kjer jih bomo podarile oskrbovankam. Naj jih grejejo v zimskih večerih,« je za Idrijske novice še povedala Dora Gnjezda.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1.399 žensk in deset moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

rak-6--9-10-020_edited.png

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti pa je pomembno predvsem ozaveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje, so sporočili iz Europa Donna Slovenija. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1.399 žensk in deset moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

rak-5--9-10-020.jpg
rak-2--9-10-020.jpg
rak-7--9-10-020.jpg
rak-3--9-10-020.jpg
navednice-modre_edited.png

Z ovijanjem dreves želimo mimoidoče spomniti na rak dojke in jih pozvati, da se pridružijo preventivnim programom. Šale bomo po koncu meseca oktobra odnesle v dom upokojencev na Marof.

DORA GNJEZDA

Letošnji rožnati oktober v Sloveniji obeležujemo s sloganom »Dotik pove največ«, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je namreč pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

»Geslo letošnjega rožnatega oktobra je Dotik pove največ. Letos smo se znašli v novi, bistveno drugačni situaciji, ko se je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven, zato je še toliko bolj pomembno, da sami poskrbimo za svoje zdravje - ne le z zdravim načinom življenja ampak tudi tako, da če zaznamo spremembo, vztrajamo pri iskanju zdravniške pomoči,« pa poudarja dr. Tanja Španić, predsednica združenja Europa Donna Slovenija.