Rado Raspet premagal Antona Anderliča

Objavljeno: 30. 6. 2020 ob 9:04 | Spletno uredništvo

Rado Raspet je novi predsednik Slovenske zveze za avtošport AŠ2005, ki je po volilni skupščini na tem mestu nasledil dosedanjega predsednika Antona Anderliča.

rado-raspet-30-6-2020.jpg

foto: avto magazin

V Ljubljani so po štirih letih spet izpeljali volilno skupščino Aš2005, na kateri so izvolili predsednika, člane upravnega odbora in nadzornega sveta. Kandidatov za upravni odbor je bilo 22, za mesto direktorja le eden, za predsednika pa dva.

Anton Anderlič je v programu zapisal, da pri njem ni neznank. »Tu sem že dolgo časa. Ko se nečesa lotim, to poskušam narediti na najboljši način, tako da pridemo do cilja. Mnoge stvari smo naredili in smo se kot zveza učvrstili. Moramo narediti temeljit pogled vase, v organizacijo, prioritete in cilje, ki smo si jih nekoč postavili. Narediti zvezo tako, da bomo hitro odreagirali na nove ideje in zamisli. Vse mora biti podrejeno skupnim ciljem. Vzpostaviti je treba resnično komunikacijo z vlado, ministrstvi, Fundacijo za šport, …«

Rado Raspet je v programu poudaril, da ga zanima predvsem prihodnost. »Po 20 letih so spremembe dobrodošle in za njih je napočil čas. Sem neobremenjen. Skupaj smo sestavili program za prihodnost - osnovne točke prek marketinga, kjer že sam zagotavljam začetna sredstva za zvezo. Nikoli ne bomo imeli toliko sredstev kot nogometna ali smučarska zveza, če pa naberemo na primer sto tisočakov, jih lahko uporabimo v dobro vseh. Ključna je boljša komunikacija z mediji, urediti je treba področje v Gaju. S finančnimi sredstvi je treba podpreti tudi voznike in zagotoviti pogoje za reprezentanco. Moja začetna sredstva so 40 tisoč evrov na leto v naslednjih štirih letih, toda v tem vidim šele začetek. Po koncu epidemije bodo taka sredstva več kot dobrodošla, morda celo nujna,« je v programu zapisal Rado Razpet.

Zveza AŠ2005 je imela lani 365 tisoč evrov celotnih prihodkov in 290 tisoč evrov odlivov, tako da je ustvarila presežek v višini slabih 75 tisočakov. Toda neposrednih prihodkov je bilo dobrih 190 tisoč evrov. Največji posamezni vir financiranja zveze so prihodki od licenc. Lani so vozniško licenco podelili 395 voznikom (všteti tudi sovozniki v reliju), ob tem pa še več kot 50 tako imenovanih enodnevnih licenc. Tako velikega števila izdanih licenc v 20 letih še ni bilo. S strani licenc je tako zveza dobila 66 tisoč evrov, od pokroviteljev 52 tisočakov, od Ministrstva za šolstvo in šport pa 50 tisočakov.
Kot je za Siol.net poročal Gregor Pavšič, je bila rdeča nit razprave na skupščini nezavidljivo stanje v slovenskem avtomobilskem športu, ki ga je letošnja epidemija s koronavirusom le še poglobila. Vse ljubitelje moto športa 11. julija v Velenju čaka prvi reli letošnje sezone. Kako se bo nadaljevalo prvenstvo, pa je ta trenutek sila nehvaležno napovedovati.

Za predsednika je na skupščini glasovalo 63 članov. Anderlič je prejel 29 glasov, Raspet pa 34 glasov.