Radio Slovenija poročal o pisateljski rezidenci

Objavljeno: 6. 8. 2020 ob 13:02 | Spletno uredništvo

Radio Slovenija je v soboto, 1. avgusta v osrednji opoldanski informativni oddaji poročal o pisateljski rezidenci v Idriji. Novinarka Nina Brus je v obsežnem poročilu pred radijskim mikrofonom gostila Matejo Perpar in Natalijo Šimunovič.

rezidenca tabla-6-8-20.jpg

Idrijska rudarska hiša, obnovljena in preurejena v muzej, je to poletje postala pisateljska rezidenca. V okviru projekta »Prenove idrijskih rudarskih hiš – PIRH 2« je Založba Bogataj dvema pisateljicama omogočila, da v njej ustvarita novo literarno delo. Kot sta ugotovili, je rudarska hiša lahko vir navdiha za pisanje ter spodbudno ustvarjalno in delovno okolje.

Novinarka Nina Brus je v prispevku posebej poudarila, da je Rudarska hiša v Bazoviški ulici ena zadnjih hiš v Idriji, pri kateri so ohranjene vse značilnosti idrijske rudarske arhitekture. Z objektom upravlja Mestni muzej in v njem redno organizira zanimive izobraževalne in turistične programe. Letošnja pisateljska rezidenca pa je vendarle nekaj novega. Vsaka od dveh na razpisu izbranih pisateljic po tri tedne ustvarja v rudarski hiši. Matejo Perpar, ki je bila gostja rezidence v mesecu juliju je v začetku avgusta zamenjala Natalija Šimunovič. Prva je napisala mladinski roman, ki se dogaja v Idriji, druga pa v prvih dneh rezidence še oblikuje zamisel o svojem literarnem delu.

Knjigi Mateje Perpar in Natalije Šimunovič bo Založba Bogataj izdala spomladi. Projekt PIRH 2, v sklop katerega sodi tudi pisateljska rezidenca, je namenjen spodbujanju trajnostne prenove starih idrijskih rudarskih hiš in njihovemu vsebinskemu oživljanju. Podprt je z evropskimi sredstvi iz programa za razvoj podeželja. Kako program rezidence ocenjujeta pisateljici pa prisluhnite v posnetku prispevka, ki ga je za Radio Slovenija pripravila Nina Brus.