Pustovanje v času epidemije

Objavljeno: sreda, 17. 2. 2021 ob 14:03 - zadnja posodobitev: 17. 2. 2021 ob 14:53 | Spletno uredništvo

Z današnjo pepelnico se tradicionalno končuje čas pusta in se začenja obdobje 40-dnevnega posta, ki traja vse do velike noči. Včerajšnji pustni torek je na ulice Idrije zvabil še nekaj maškar, ki so mimoidočim popestrile sicer zaradi epidemije turoben torek.

Najresneje se s pustnimi običaji v Idriji ukvarjajo člani Kulturno pustnega društva Grapa. Kot je v televizijski oddaji iz studia Idrijskih novic povedal David Velikanje, so morali organizatorji letos vse aktivnosti prenesti na splet in v tiskane medije. V sodelovanju z Idrijskimi novicami so pripravili dve pustni oddaji in posebno številko časopisa Idrijske norice, ki so jo brezplačno razdelili po vseh poštnih nabiralnikih v idrijski občini. V predstavitveni oddaji, ki jo je zasnoval in vodil Erik Logar, sta David Velikanje in Miran Pišlar spregovorila o zgodovini pustnih povork v Grapi ter obudila spomine na najuspešnejše predstavitve. Gledalci so si ob arhivskih fotografijah in videoposnetkih priklicali iz spomina izvrstne postavitve posameznih ekip iz Grape, ki so vsako leto v pripravo vložile zelo veliko dela in materiala.

V rubriki črna kronika so predvajali tudi posnetke nadzornih kamer ob ugrabitvi dveh občank v najboljših letih, ki se pa se ugrabitvi v Grapi nista prav posebej upirali. S prispevkom klepeta ob kravi, ki je zamenjal prispevek klepeta ob kavi v Mestni kavarni, so predstavili odtujen način komuniciranja mladih, ki ob stalni uporabi mobilnih telefonov zgubljajo stik z realnostjo. Prirejen pogovor z županom je nasmejal gledalce, saj so domiselno pomešali odgovore iz pravega intervjuja z naknadno oblikovanimi vprašanji. Šolarji so predstavili zagate pouka na daljavo preko aplikacije Zoom, ki najbolj iznajdljivim omogoča tudi uporabo kakšne od domiselnih bližnjic, gospod Zapiralšek pa je predstavil vremensko-karantensko napoved.

Zanimivi pa so tudi podatki o gledanosti te pustne televizijske oddaje. Premiero oddaje si je na pustno soboto preko YouTube kanala Idrijske novice v živo ogledalo 253 gledalcev, v dneh, ki so sledili, pa še 1.807 gledalcev, kar uvršča oddajo na tretje mesto po številu ogledov v zadnjem letu na YouTube kanalu Idrijskih novic. Sočasno je bila oddaja predvajana tudi preko Facebooka, kjer je do danes dosegla še dodatnih 1.959 gledalcev. Če k tem številkam prištejemo še 3.099 gledalcev napovednika za TV oddajo in nekaj več kot 1.500 ogledov posameznih delov oddaje, lahko ugotovimo, da si je letošnje pustne programe na portalu Idrijskih novic ogledalo več kot 8.500 gledalcev. Poleg gostovanja v TV studiu Idrijskih novic pa so člani KPD Grapa na pustno nedeljo gostovali tudi v virtualnem karnevalu na Viru ter na pustno soboto na valovih Radia Odmev. V vitrini nekdanje stare slaščičarne na Mestnem trgu pa je na ogled pustno-umetniška instalacija, ki povzema dogodke in občuke preteklega leta. Instalacija bo na ogled še do 26. februarja.

Z vključevanjem sodobnih tehnologij so tako organizatorji pustnega programa letos dosegli več gledalcev kot ob dosedanjih prireditvah na Mestnem trgu. Ob tem pa ne gre spregledati tudi dejstva, da si je bilo oddajo iz TV studia Idrijskih noric mogoče ogledati širom sveta. Nad to možnostjo so bili še posebej navdušeni izseljenci, delavci na začasnem delu v tujini ter izseljeni Idrijčani, ki jim vsaka informacija iz domačih krajev zelo veliko pomeni. Oddaja ostaja v spletnih arhivih in si jo bo mogoče ogledati tudi v prihodnje.

V predstavitveni oddaji, ki jo je zasnoval in vodil Erik Logar, sta David Velikanje in Miran Pišlar spregovorila o zgodovini pustnih povork v Grapi ter obudila spomine na najuspešnejše upodobitve.

Letošnjo osrednjo pustno televizijsko oddajo so si ustvarjalci po scenariju Davida Velikanjeta in članov društva zamislili kot šaljivo televizijsko dezinformativno oddajo. Gledalci so se ob spremljanju 40-minutnih TV poročil zabavali nad izvirnimi domislicami obeh sovoditeljev, Davida Velikanjeta in Marka Pišlarja. Posebej so bili med gledalci pohvaljeni prispevki s terena, v katerih so novinarji poročali z demonstracij pred komunalo, zasedanja občinskega pustnega sveta iz Mestne hiše ter zbiranja podpisov pod peticijo za postavitev ekološkega otoka v Grapi. 

Pustno oddajo iz TV studia Idrijskih NORIC so pripravili:

  • novinarja v studiu: David Velikanje in Marko Pišlar

  • vodja tehnike: Branka Štremfel

  • redakcija: Sara Prezelj

  • sodelujoči: Izak Bolčina, Marko Bolčina, Simona Bolčina, Rok Božič, Simon Božič, Marko Česnik, Maša Česnik, Alenka Gnjezda, Barbara Gnjezda, Matjaž Gnjezda, Jana Gregorač, Nejc Gregorač, Petra Gregorač, Srečko Gregorač, Vid Gregorač, Zala Gregorač, Rok Lampe, Nadja Likar, Enej Logar, Erik Logar, Liam Logar, Tea Logar, Zmago Logar, Tanja Mesec, Žana Mohorič, Borut Pajer, Hana Pavšič, Jana Petrič, Metka Petrič, Tine Pirih, Danilo Rjavec, Ajda Štucin, Mojca Telič, Rezi Tratnik, Anja Vencelj, Boža Vencelj, Ivo Vencelj, Olja Vencelj, Tomaž Vencelj, Zora Vencelj, Aleksandra Zalatel, Danila Zalatel, Alenka Žnidaršič, kuža Sky

  • fotografije: Vinarstvo Zalatel, FB profil Žiga Lakner, David Velikanje, KD ProstoRož, gravi.si

  • scenarij: David Velikanje in člani KPD Grapa

  • urednik oddaje: Damijan Bogataj

  • pokrovitelj oddaje: KS Mesto Idrija 

  • produkcija: ABC Merkur d.o.o. Idrija