Pust je kriv!

Objavljeno: ponedeljek, 24. 2. 2020 ob 7:35

Glavni trg v Cerknem je bil na pustno nedeljo popoldne poln zvedavih domačinov in okoličanov, ki so želeli v živo spremljati branje letošnje obtožnice, s katero so Pustu, kot že nič kolikokrat doslej, dokazali, da je kriv. Na pustni torek bodo Laufarji v Cignci poiskali zakopani bot in po ponovnem branju obtožnice bo sledila eksekucija. Pusta bodo usmrtili »z botam pa glaj«. Temu bo sledila še »ta kapcinarska«, kot se imenuje žalostinka, na katero bodo Laufarji zaplesali po usmrtitvi Pusta.

laufarji-6---24-2-020.jpg

Več kot dve uri dolgo branje obtožnice v nedeljo članom Laufarske družine ni povzročalo težav. Sodniki so svojega posla vajeni. Gradivo za obtožnico pa zbirajo vse leto, v dneh pred pustno nedeljo pa ga uredijo v tradicionalni »kalamuon«.
Tudi letošnji je bil sestavljen po tradicionalnem zaporedju. Ob tožilcu je bil na odru prisoten tudi zagovornik ter člani porote, ki pa je bila, po izjavi tožilca, zagotovo »tudi letos podkupljena«. Da se svet postavlja na glavo, je tožilec ugotovil že uvodoma in svojo modro ugotovitev podkrepil s trditvijo, da po novem celo volkovi ne jemljejo več resno »Gorenjcovga puba«, ki si ob skorajšnjih volitvah obeta vrnitev v parlament. 
Če imajo vsi resni časopisi rubrike o vremenu na koncu, jih ima cerkljanski kalamuon na začetku. Tožilec je ugotovil, da je bil lansko leto pust kriv za vse vremenske nevšečnosti, ki so divjale po Cerkljanskem. Letina je bila zaradi vremena tako slaba, da kmetje niso imeli kaj dati v svoje kotle za žganjekuho. Cerkljani pa so imeli težave tudi s cestami. Še dobro, da se je sredi leta v Cerkno pripeljal predsednik Serpentinšek in takrat so betonski zamašek na cestišču pred muzejem le zamenjali z asfaltno prevleko. Uredili pa so tudi parkirišča za invalide pred edino banko, ki pa jih uporabljajo le redni obiskovalci bližnjih bifejev, tako da so zasedena brez prestanka. Pust je bil kriv tudi za težave v Zali. Tam po ugotovitvi tožilca že 20 let prestavljajo en in isti premični semafor, napredka pa skoraj ni. Še bolj nenavadno pa je bilo delovišče na Lužniku, kjer so tudi po končanih delih kar nadaljevali z uporabo semaforja ob dvosmernem prometu.
V rubriki »trgovine« so Pusta obtožili za sila neurejene razmere. Po ugotovitvi tožilca so police v Cerknem še vedno na pol prazne. V Mercatorju imajo skrhano rezilo na mesoreznici zato, ker režejo mortadelo kar z olupkom. Težave so tudi v trgovini kmetijske zadruge, kjer so bili tudi lansko leto brez ogrevanja. Zato tam zaposleni nimajo nohtov in se tako izognejo situaciji, da bi jim šel mraz za nohte. 
Najobsežnejši spisek Pustovih pregreh za lansko leto se je pričakovano nanašal na področje gostinstva, ki ga tožilci in njihovi priušniki očitno dobro spremljajo. Tožilec je ugotovil, da je v hotelu kot v risanki »A je to«. Sladoled v hotel vozijo iz Postojnske jame. »Toma od tome je lahk sam toma,« je ugotovil tožilec. 

Avtor: Damijan Bogataj

laufarji-7---24-2-020.jpg
laufarji-3---24-2-020.jpg
laufarji-9---24-2-020.jpg

Na področju glasbene umetnosti je bil lani Pust kriv za to, da so v Cerkno prišli glasbeniki iz vsega sveta in na placu samo škripali, saj jim v njihovih deželah pač ne prisluhnejo. Ko so porušili Tinčkovo bajto, so se prebudile »Devje babe« z Reke, ki sedaj na območje nekdanje hiše redno nosijo pokopališke sveče. Na obletnico svetovnega rekorda v ročni košnji pa je bilo po ugotovitvah tožilstva na Črnem vrhu več natakarjev kot gostov.
Pust naj bi se lansko leto vmešaval tudi v dogajanje v največji tovarni Eta. Ta je končno dobila svoj Facebook profil in po novem na internetu ob iskanju novic o Eti ne dobiš več le receptov o vlaganju kislih kumaric. Pust je kriv tudi za to, da je v tovarni po uvedbi prepovedi pitja žganja vse več bolniških odsotnosti. Najbolj zagreti morajo paziti celo pri uporabi kisa, saj se lahko zgodi, da utegnejo zaradi preveč zabeljene solate naslednji dan pasti na kontroli alkohola. 
Pust pa je kriv tudi za razmere na občini. Tožilstvo je ugotovilo, da so še otroci v vrtcu bolj enotni in složni kot izvoljeni občinski svetniki v Cerknem. Tožilec je posebej izpostavil praznovanje praznika občine, ki je lani minilo brez nagrajencev. Župan pa naj bi tam zbrane kar z rokami v žepih pozval, naj doma uprizorijo svoj »jelenji ruk«, saj se bo v nasprotnem primeru izumiranje Cerkljanov kar nadaljevalo. 
Lansko leto so imeli nemalo težav tudi v šoli. Tam je puščala vodovodna inštalacija ravno v trenutku, ko je hišnik igral na frajtonarico. Nič manj napeto naj ne bi bilo na idrijski komunali, kjer so leta in leta hodili na stranišče, brez da bi kdo potegnil vodo. Sedaj se je pa nabralo za celo goro težav. 
Tožilstvo cesarsko kraljeve sodnije je v primeru težav z volkovi predlagalo sledečo rešitev: »Zajca bi privezali za drevo in počakali, da ga volkovi v Novakih najdejo in odnesejo s seboj.« Po ugotovitvah tožilstva so v Tiskarni Slovenija na Vojskem spet pognali stroje in tiskali ponarejene evre, na Kovačevem Rovtu pa naj bi zaradi dirke asfaltirali še preden so popravili vodovodno napeljavo. Takoj ko so kolesarji odbrzeli, so cevi spet puščale in komunalci so dan po dirki že veselo prekopali sveži asfalt. 
Pust v Cerknem pa je kriv tudi za težave z električnimi kolesi v Idriji. Največ težav naj bi bilo s kolesom na elektriko, ki ga bo vozil župan. Zaradi prekomernih osnih pritiskov so tožilci v Cerknem predlagali predelavo županovega električnega kolesa na fiksni priključek s kabelskim podaljškom, saj bo le tako dovolj električne energije za pogon županovega kolesa.
V torek popoldne bodo branje kalamuona ponovili in po obsodbi Pusta ubili z »botam pa glaj«. Potem pa bodo člani laufarske družine zaplesali še »ta kapcinarsko« in s tem končali letošnjo Laufarijo.

laufarji-1---24-2-020.jpg