Prvo javno branje novega romana

Objavljeno: 17. 8. 2020 ob 9:49 - posodobljeno: 17. 8. 2020 ob 13:13 | Spletno uredništvo

Založba Bogataj v sodelovanju z Dramatičnim društvom Idrija, Mestno knjižnico in čitalnico Idrija ter Občino Idrija v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) pripravlja zaključni dogodek Pisateljske rezidence v Idrijski rudarski hiši 2020, na katerem bodo predstavili literarno ustvarjalnost letošnjih gostujočih literarnih ustvarjalk.

finzgarjev vrt-17-8-20.jpg
mateja-perpar-27-7-2020.jpg
natalija-simunovic-17-8-2020.JPG

Zamisel, da bi staro rudarsko hišo v Bazoviški ulici za šest tednov spremenili v pisateljsko rezidenco, se je v praksi izkazala za dobro. Založba je v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev preko javnega poziva izbrala dve ustvarjalki, ki sta to poletje preživeli v Idriji. V prvem tritedenskem terminu je v rudarski hiši ustvarjala Mateja Perpar, v drugem pa Natalija Šimunovič. Knjigi obeh avtoric bosta prihodnje leto izšli v redni letni zbirki Založbe Bogataj. Še pred tem pa založba ljubiteljem literature ponuja srečanje z njuno ustvarjalnostjo. Na Finžgarjevem vrtu, pred starim župniščem na Trgu sv. Ahacija, bo tako v ponedeljek zvečer potekalo zaključno srečanje, na katerem bosta avtorici brali odlomke iz svojih novih del. V njih prepletata različne zgodbe, ki se na tak ali drugačen način dotikajo tudi Idrije. 

Fran_Saleški_Finžgar_1931.jpg

Po oceni poznavalcev gre za enega redkih primerov, ko lokalna skupnost spodbuja ustvarjalce, da junake svojih literarnih del postavijo v določeno okolje. Pri branju bodo z umetniško besedo avtoricama pomagali tudi člani Dramatičnega društva Idrija. 

Prvo branje novih literarnih del bo potekalo v ponedeljek, 17. avgusta, ob 19. uri v Finžgarjevem vrtu na Trgu sv. Ahacija. V primeru slabega vremena bo dogodek v pritličnem prostoru starega Magazina.

Mateja Perpar

Natalija Šimunovič

Zelenica pred nekdanjim župniščem po opustitvi vrtičkov ponuja obilo možnosti za prirejanje javnih dogodkov. Založba Bogataj bo ob tej priložnosti predstavila javni apel, naj se to območje tudi uradno poimenuje z nazivom »Finžgarjev vrt«, saj je bil pred 120 leti, ko je Fran Saleški Finžgar živel in ustvarjal v Idriji, prav ta vrt kraj številnih srečevanj in ustvarjanja. Spomine na Idrijo in Idrijčane je pisatelj strnil v knjigi Leta mojega popotovanja, ki je izšla leta 1962. »Lepo je bilo v Idriji, tudi brezplodno ni bilo zame. Mnogo sem se naučil od dekana in ljudi,« je v knjigi med drugim zapisal Fran Saleški Finžgar.

navednice-modre_edited.png

Lepo je bilo v Idriji, tudi brezplodno ni bilo zame. Mnogo sem se naučil od dekana in ljudi.

FRAN SALEŠKI FINŽGAR

o spominih na Idrijo in Idrijčane