ČAS IN LJUDJE

Prvih sto let Ljudmile Čuk

Objavljeno: torek, 3. 8. 2021 ob 11:29 | Avtorica besedila: Anka Rudolf

V nedeljo, 1. avgusta, je Ljudmila Čuk, edina stalna prebivalka Javornika, gorske vasice osmih razmetanih hiš, praznovala stoti rojstni dan. Na kmetiji tik pod javorniško planinsko kočo so se zbrali njena številčna družina, sorodniki in prijatelji.

ljudmila-cuk-3-8-2021-4.JPG

Ljudmila Čuk se je rodila leta 1921 in je na rojstni domačiji živela vse do nedavnega, ko se je zaradi varnosti zatekla k hčerki v dolino. Je najstarejša prebivalka domače krajevne skupnosti in med najstarejšimi prebivalci občine Idrija. Njen dom, tik pod planinsko kočo, stoji na 1.147 metrih nad morjem in je najvišje bivališče v idrijski občini.

Njeno življenje je bilo pisano, mnogo dela, a tudi mnogo lepih trenutkov. Predvsem pa nič osamljeno, dneve so ji krajšali mimohodniki, predvsem planinci, s katerimi je povezana že celo življenje. Z njimi rada kramlja, prinašajo ji novice in ji predstavljajo življenje v svetu. Tod mimo jih nosijo planinske poti, najpomembnejša je Slovenska planinska pot, ki je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Povezuje visoke in malo manj visoke hribe in gore od Maribora do našega morja. Odprta je bila 1. avgusta 1953, kar pomeni, da rojstni dan slavita skupaj. Še na mnoga zdrava in lepa leta, teta Milka!

ljudmila-cuk-3-8-2021-3.JPG
ljudmila-cuk-3-8-2021-1.JPG