ČAS IN LJUDJE

Prvih 100 let Viktorja Rejca

Objavljeno: sreda, 13. 10. 2021 ob 11:35 - zadnja posodobitev: 14. 10. 2021 ob 10:01 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

V ponedeljek, 11. oktobra, je bilo v idrijskem domu starejših posebej slovesno. Sorodniki, prijatelji ter sostanovalci v domu so obeležili stoti rojstni dan Viktorja Rejca, ki je s tem postal najstarejši stanovalec doma.

Slavljenec se je vedrega duha in obdan s svojimi domačimi ter sostanovalci v domu poveselil ob torti in šampanjcu ter celo zapel ob zvoku harmonike. Čestitke ob visokem jubileju so prihajale od vsepovsod, lepe misli in želje sta ob tej priložnosti izrekla tudi direktorica doma Urška Močnik kot tudi župan Tomaž Vencelj.

»Spoštovani slavljenec, Viktor Rejc. Če se pošalimo, vse kaže, da ste iz najhujšega, zato vam želimo, da preživite vse nadaljnje dni v zdravju, zadovoljstvu in med ljudmi, ki vas imamo radi ter da skupaj zabeležimo še kako lepo praznovanje,« so ob tem prazniku zapisali v domu.100-letni slavljenec Viktor Rejc si je pokojnino zaslužil v rudniku. Vrsto let se je ob delu v jami popoldne ukvarjal tudi z zidarstvom in podobnimi opravili. Med domačini je bil znan po tem, da je vedno rad priskočil na pomoč.

stoletnik-13-10-2021.jpg
stoletnik-13-10-2021-4.jpg

Leta 1972 se je upokojil in od takrat do letošnje pomladi, ko sta se z ženo skupaj preselila v dom, mirno živel v Skirci. V družbi vrstnikov so mu tudi dnevi do praznovanja 100-letnega jubileja hitro minevali. Redno ga obiskujejo sorodniki in prijatelji. Kljub tegobam, ki jih prinaša visoka starost, pa ostaja Viktor Rejc dobre volje. Mnogi Idrijčani se ga spominjajo tudi po tem, da je bil v mladih letih odličen orodni telovadec. V prvih letih po osvoboditvi se je redno udeleževal javnih predstavitev orodne telovadbe v organizaciji TVD Partizan. Sotelovadci so ga še posebej spoštovali zaradi odličnih vaj na krogih in drogu.

Župan Tomaž Vencelj mu je ob obisku izročil šopek rož in mu zaželel dobrega zdravja in optimizma, saj je kot najstarejši stanovalec v domu za zgled tudi vsem ostalim. Kot je potrdila Ema Brelih iz doma starejših, je Viktor Rejc sedaj edini stoletnik v njihovem zavodu.