Prvi potrjen primer v Bovcu

Objavljeno: sobota, 28. 3. 2020 ob 9:41

Na severnem Primorskem je bila včeraj uradno potrjena še ena okužba z novim koronavirusom, ki je prva v občini Bovec. Slednja je postala šesta občina v regiji z vsaj enim potrjenim primerom. V regiji je sedaj osem okuženih: v Tolminu in Novi Gorici po dve, v občinah Šempeter - Vrtojba, Idrija, Cerkno in Bovec pa po ena okužena oseba. Starejša občanka Bovca je v izolaciji in je preskrbljena, je sporočil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Edi Melinc.

Avtor: spletno uredništvo

koronavirus.jpg

Glavna skrb je tudi na severnem Primorskem še naprej zagotavljanje osebne zaščitne opreme, tudi ali predvsem za domove starostnikov, ki jih je na tem koncu veliko. V občini Ajdovščina so se zelo razveselili uskladitve s FURS-om in Carino glede denaturiranega alkohola. Tako je ta na voljo za razkužilo, ki ga nujno potrebujejo in so ga že začeli razdeljevati. Stekla je tudi izdelava zaščitnih mask. V občinah poteka tudi akcija zbiranja računalniške opreme za vse učence, ki le-te nimajo doma. Na briški občini so sprejeli sklep, da se na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo pošlje dopis s pohvalo za delovanje učenja na daljavo. Obenem so odpovedali vse prireditve in tradicionalne dogodke, ki jih je v Brdih v tem obdobju zares veliko, do 30. junija letos.

V Idriji še naprej opozarjajo, da ni zadostnih količin zaščitne opreme, ki je nujna pri zajezitvi prenosa virusa med oskrbovanci in osebjem v domovih starostnikov. Včeraj prejeta oprema z Uprave republike Slovenije za zaščito niti približno ne zadošča potrebam teh zavodov. V Kobaridu so dorekli sodelovanje z Rdečim križem Tolmin v povezavi s Karitasom in prostovoljci.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Vipava David Premrl pa je izdal odredbo za zagotovitev namestitve morebitnih okuženih iz doma starejših v poslopje Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje, kjer trenutno ni varovancev.

Pripravljene lokacije za izolacijo morebitnih okuženih iz domov za starejše ima tudi Občinski štab Civilne zaščite Tolmin, je sporočil poveljnik Jože Dakskobler. V Novi Gorici so postavili kemično stranišče za brezdomce, po večstanovanjskih objektih v mestu pa so namestili plakate z osnovnimi kontaktnimi podatki, ki jih je pripravila mestna občina. Občina Šempeter - Vrtojba pa je, ob dopisu tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva o prenehanju prevozov brisov, sprožila vprašanje o pokrivanju stroškov za ta posredovanja.