KULTURA

Prva nagrada za akvarel Janeza Ovsca

Objavljeno: ponedeljek, 27. 9. 2021 ob 13:22 | Damijan Bogataj

Likovno društvo Cinober, ki ga že vrsto let vodi slikar Nande Rupnik, je po lanskoletnem okrnjenem programu zaradi epidemije, letos na običajen način izpeljalo tradicionalni Ex tempore. Javnemu povabilu za sodelovanje se je odzvalo zelo veliko likovnih ustvarjalcev.

Tema letošnjega Ex tempora je bila razglednica. Organizatorji so želeli likovne ustvarjalce spodbuditi k ustvarjanju značilnih pogledov na mesto ali okolico. Ob žigosanju platen na začetku Ex tempora se je v Idriji oglasilo 42 avtorjev, umetniška dela pa je oddalo le 33 slikarjev in en kipar, ki pa se ni strogo držal razpisane teme. Vsa prispela dela je pregledala strokovna komisija, ki je podelila 3 diplome za kakovost dela, eno posebno nagrado in tri glavne odkupne nagrade. Komisija v sestavi Branko Kalan, Neža Pavšič in Silvij Bajec pri izbiranju najboljših del ni imela lahkega dela, saj so v ožji izbor za glavne nagrade uvrstili vsaj ducat odličnih likovnih stvaritev.

Komisija je Nandetu Rupniku, Jerneji Smolnikar in Dajani Čok podelila posebno diplomo za kakovostno delo. Vsak od teh avtorjev je na svoj način ujel motiv Idrije. Posebno nagrado žirije je prejel Danilo Jereb za sliko velikega formata s katero nadaljuje v že prepoznavnem stilu serijo upodobitev Idrije pri čemer redno uporablja idrijske značilne barve in simboliko rudarstva.

Tretjo nagrado si je po odločitvi strokovne žirije prislužilo delo Idrijčana Zdravka Willerja z naslovom Divje jezero. Komisija je v utemeljitvi zapisala, da je v tehniki olja na platnu Divje jezero naslikano tako, »da v sliki postane še bolj pretočno in barvito. Podoba ni prav nič divja, pač pa popolnoma umirjena in spokojna. Divje jezero tudi v tej posebnosti – njegovem mirovanju postane čudovita naravna znamenitost in ta znamenitost je v sliki zelo lepo poudarjena.«

Drugo odkupno nagrado je strokovna žirija namenila olju na platnu, na katerem je upodobljena cerkev sv. Antona nad mestom. Njen avtor je Milan Ipavec, ki se je odločil za motiv izpred nekaj let, ko so v okolici znamenitega stopnišča še stali stoletni kostanji. Slikar je motiv oblikoval z doslej malokdaj videnega stojišča. »V olju na platnu se tako v ospredje postavi mogočna cerkev s spominom na drevesi, ki sta nekoč stali pred stopničastim vzponom na vhod« so v utemeljitvi še zapisali člani žirije.

extempore-27-9-21-8.jpg
extempore-27-9-21-2.jpg
extempore-27-9-21-4.jpg
extempore-27-9-21-7.jpg
extempore-27-9-21-6.jpg

Prvo nagrado si je letos prislužil slikar Janez Ovsec za akvarel z naslovom Ob Idrijci. »Čeprav ne vemo, kje točno je naslikan breg ob Idrijci, nas je v sliki prevzela njena neskončnost ter razigranost barv, ki jih lahko vidimo ob obrežju naše reke. Ta je tesno objeta z mogočnimi drevesi levega in desnega bogatega rečnega brega. Je sanjava slika, ki ujame takšen vtis reke, kakršne si želite videti in kjerkoli v njenem toku brega vas prevzame« je v utemeljitvi na podelitvi nagrad povedala predsednica žirije kulturologinja in kuratorka razstave Neža Pavšič.

Janez Ovsec je v umetniških krogih

extempore-27-9-21-9.jpg

znan specialist za akvarele. Dejaven je tudi kot predsednik Društva likovnih ustvarjalcev iz Logatca, ki združuje ustvarjalce iz širšega območja. Je redni udeleženec Ex temporov v Idriji, letos pa je komisija prvič z odliko ocenila njegovo delo. Pred leti se je idrijski publiki že predstavil s samostojno razstavo v Galeriji sv. Barbare pod Mestnim trgom, ki je požela veliko zanimanja med ljubitelji likovnega ustvarjanja.

Zbrane je na odprtju razstave in podelitvi nagrad nagovoril podžupan Branko Lapajne, ki je poudaril zavezanost občine k podpiranju likovne ustvarjalnosti. Občina je od zmagovalca Ex tempora za 800 evrov odkupila sliko, ki bo po zaprtju razstave krasila enega od uradov v Mestni hiši. Drugo nagrajeni avtor je za sliko prejel 500 in tretjenagrajeni 400 evrov. Drugo nagrado je zagotovilo Likovno društvo cinober, tretjo pa Krajevna skupnost mesto Idrija. Nagrade za mlade ustvarjalce letos niso podelili, saj nihče od sodelujočih avtorjev ni bil mlajši od 27 let.

Nande Rupnik je še napovedal, da bo društvo ob podpori občine in krajevne skupnosti Ex tempore organiziralo tudi prihodnje leto.

extempore-27-9-21-5.jpg
extempore-27-9-21.jpg
extempore-27-9-21-3.jpg

Razstava prispelih in nagrajenih del bo na ogled v Galeriji sv. Barbare še do 9. oktobra med 16. in 18. uro.