ČAS IN LJUDJE

Prostovoljci urejali tudi Kajzer park

Objavljeno: ponedeljek, 2. 8. 2021 ob 9:25 | Spletno uredništvo

»Na Planet B ne moremo računati« je naziv projekta pod okriljem bolj znanega Erasmus+. Gre za odlične priložnosti za mobilnost in socializacijo, saj projekt omogoča mladim, da teden ali dva skoraj brezplačno preživijo v tujini, kjer jih čakata zanimiva vsebina ter interaktivno dogajanje. Z zadnjim dnem meseca julija se je v Idriji zaključil eden takih taborov na katerem so sodelovali mladi iz Portugalske, Italije, Češke, Estonije in Slovenije.

mci-2-8-21.jpg

Raffaele Constantino iz Italije je bila ena od udeleženk. Po koncu projekta je povedala, da je izmenjava odlična priložnost, da se mladina medsebojno spoznava, se poveže in širi obzorja.

»Mladi ljudje se lahko učimo drug od drugega! Veliko smo prispevali k poglabljanju glavne teme izmenjave, odkrivali smo podobnosti in razlike med svojimi kulturami in življenjskimi potmi, poleg tega pa usvojili uporabne informacije ter z njimi obogatili svoje znanje. Te izkušnje nam pomagajo premagati svoje predsodke in negativne stereotipe, ki se jih na žalost prepogosto poslužujemo. Mladinske izmenjave omogočajo odprt prostor, kjer lahko soočamo svoja mnenja in predstave, ter se prek tega učimo« je še zapisala Raffaele Constantino.

Udeleženci projekta v Idriji so se v dveh tednih bivanja v Mladinskem centru naučili veliko novega. Izdelali so svoje igre za MC mobil, nekaj dni so preživeli na taboru v šotorih in ob ognju, odkrivali so dobre prakse okoljevarstveno usmerjenih projektov v Idriji in Ljubljani, pomagali so pri urejanju Kajzer parka, učili so se debatiranja, si pripravili zero-waste piknik v Idrijski Beli, odkrivali teme hitre mode, zero-waste principa, lokalne samooskrbe, stika z naravo in še mnogo drugega.

»Sprehodi, debate, prostovoljstvo, igra skriti prijatelj, mednarodni večeri in večerje, pogovori med soudeleženci – kako se po vsem tem sploh lahko še vrnemo domov? Na začetku nas je bilo 29 tujcev, zdaj pa smo ena velika skupina, ki je prešla svoje razlike in se naučila delovati kot družina. Ta izmenjava je življenjska priložnost, ki bi jo moral izkusiti vsakdo!« pa je dodal Bruno Leão iz Portugalske.

mci3-2-8-21.jpg
mci1-2-8-21.jpg
mci4-2-8-21.jpg

foto: MCI