STUDIO

Probleme je moč rešiti le s pogovorom

Objavljeno: torek, 12. 10. 2021 ob 14:48 | Spletno uredništvo

Idrija se je v zadnjih dneh znašla v središču pozornosti javnih medijev, ki spremljajo delo predsednika vlade Janeza Janše, saj je bil ta v manj kot mesecu dni kar trikrat v Idriji. Najprej je položil temeljni kamen za novo tovarno v Spodnji Idriji, potem se je udeležil za javnost zaprtega srečanja članov in simpatizerjev stranke SDS iz Goriške regije in potem prisostvoval še srečanju s člani avtomobilskega grozda v Spodnji Idriji. Ob nobenem od naštetih obiskov Idrije pa se ni oglasil v Mestni hiši. Župan Tomaž Vencelj se je udeležil strankarskega zborovanja v Modri dvorani in se na tem dogodku srečal tudi s predsednikom vlade.

tomaz-vencelj-12-10-2021-8.jpg

Dobrega pol milijona evrov, ki jih je ta vlada namenila delovanju občine Idrija, so občinski svetniki že razporedili po različnih proračunskih postavkah. Večina tega denarja je bilo namenjenega infrastrukturnim projektom in med temi v Mestni hiši posebno pozornost namenjajo cestam.

Z državnim denarjem bodo še pred zimo pričeli z gradnjo kolesarske steze od Podroteje do Likarce ter z Marofa do Spodnje Idrije. Za slednji odsek bo država namenila vrtoglavih 10,5 milijona evrov, dela pa naj bi končali predvidoma v dveh koledarskih letih. Zgrajena nova kolesarska steza ter dvignjeno cestišče v zadnjem zavoju pred Spodnjo Idrijo pa ne bodo vplivali na načrtovano vrtanje predora pod pokopališčem v Spodnji Idriji. S predorom in novim mostom čez Idrijco, ki bo povezal oba bregova reke na območju tik za zadnjim poslovno-stanovanjskim blokom na Slovenski cesti, bo staro središče Spodnje Idrije dobilo novo podobo ter zagotavljajo večjo varnost vsem udeležencem v prometu.

Veliko slabe volje je bilo v preteklih letih na Triglavski ulici, ki je bila infrastrukturno povsem zastarela. Letos je občina naročila temeljito rekonstrukcijo, s katero pa številni domačini niso bili zadovoljni. Motila jih je predvsem kakovost opravljenih del, saj se je izkazalo, da občina ni imela najbolj srečne roke pri izbiranju izvajalcev. Župan Tomaž Vencelj zagotavlja, da bodo morali izvajalci popraviti slabo narejene podrobnosti in odpraviti napake. Občina pa je naročila tudi analizo položenega asfalta, saj je ta na nekaterih delih cestišča sumljive kakovosti.

Kot je v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic povedal župan Tomaž Vencelj, ima sam z vsemi političnimi skupinami in strankami odprte in konstruktivne odnose. Njegov pozdravni nagovor v Modri dvorani ni moč razumeti kot izraz osebne naklonjenosti tej politični stranki ampak kot gesto vljudnosti, ki je mora biti deležen sleherni predsednik nacionalne vlade ne glede na ime njegove stranke. Ob tem je še dodal, da je ključ do rešitve številnih problemov le v dialogu med vlado in občinami, ki si že desetletja prizadevajo za pravičnejše financiranje. To pa se v obdobju delovanja vlade Janeza Janše vendarle izboljšuje.

triglavska-3-8-2021.JPG
navednice-modre_edited.png

Naročili smo pregled izvedenih del v Triglavski ulici. V tem tednu pričakujemo rezultate in na podlagi teh se bomo z izvajalcem pogovarjali o kakovosti položenega asfalta, izvedenih tolerancah pri vgradnji pokrovov in ostalem.

kino-12-10-2021.jpg

Filmsko gledališče Idrija je dobilo nov zmogljivejši digitalni videoprojektor

Župan Tomaž Vencelj je v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic spregovoril tudi o načrtih za gradnjo optičnega omrežja, ki bo tudi v odročne kraje pripeljal širokopasovni dostop do interneta. Država bo v ta projekt vložila kar 1,5 milijona evrov. Občina bo poskušala Telekomu odprodati zemeljsko infrastrukturno kanalizacijo, po kateri bodo napeljali optično omrežje. Izvajalec teh del je podjetje GVO, dela pa bodo končali v dveh letih.

Ob veselju, da je občini uspelo kupiti nov zmogljivejši digitalni videoprojektor za dvorano v filmskem gledališču, pa župan Tomaž Vencelj še ne ve kdaj bo dvorana dočakala dozidavo in prenovo. Ob soglasju varuhov stavbne dediščine bodo dvorano posodobili in na malem trgu med Magazinom in banko zgradili garderobe in druge spremljajoče prostore. Občina računa, da bo dobila potrebni denar za gradnjo na državnem razpisu iz sredstev za okrevanje po pandemiji.

Več in podrobneje o načrtih občinskih oblasti pa v pogovoru župana Tomaža Venclja z urednikom Damijanom Bogatajem iz TV studia Idrijskih novic.

VIDEO POSNETEK

tomaz-vencelj-12-10-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Tomaž Venceljžupan Občine Idrija
00:00 / 15:57