Prisilni prepotrebni počitek

Objavljeno: 21. 8. 2020 ob 10:08 | Avtor: Jure Primožič

Swenak, stavba sredi gozda v bližini psihiatrične bolnišnice. »Plac«, o katerem se je po naši kotlini širil glas o nebodijihtreba odpadnikih družbe, alternativcih, čudakih. Na splošno kraj, kjer se razvija subkultura in normalen človek nima kaj iskati. Razen, ko se mogoče nekajkrat na leto udeleži katerega izmed dogodkov. Pa je res tako? 

swenak-20-8-2020-4.jpg

vse foto: Swenak / Klub idrijskih študentov

Hrbtenico kluba so vedno predstavljali prostovoljci, stari in mladi, ki so skrbeli za nemoteno delovanje. Vsak, ki ima v oskrbi nepremičnino, se zaveda, da se delo nikoli ne konča. Vzdrževanje je še posebej zahtevno v napolnjenem koledarju dogodkov, ki se zgodijo čez leto. Smotrno pa se nam zdi, da se o klubu piše tudi drugje kot le v zapisnikih in črni kroniki.

Omejitve in prepovedi druženja so še posebej prizadele industrijo druženj, kamor spada tudi idrijski klub Swenak, ki sodi pod okrilje Kluba idrijskih študentov. Planirane prireditve, tako privatne kot tudi javne, so bile odpovedane oziroma prestavljene v prihodnost. Zadnji dogodek je bil koncert, namenjen predvsem dijakom, v začetku marca in je še za las ušel prepovedi obratovanja nočnih klubov.

swenak-20-8-2020-9.jpg
swenak-20-8-2020-8.jpg
swenak-20-8-2020-6.jpg

Sprva je prepoved obratovanja predstavljala veliko izgubo za klub, saj se obratovalne stroške poskuša pokriti s prihodki prireditev. Kmalu pa je postalo jasno, da situacija ponuja edinstveno priložnost za popravila ter modernizacijo prostorov in okolice.

Ob postopnem sproščanju ukrepov v aprilu in ponovnem odprtju trgovin s tehničnim materialom so stekla prva dela. Prva v nizu številnih novih pridobitev je bila nova peč centralne kurjave, saj je stara peč na kurilno olje puščala in enostavno ni delovala dovolj zanesljivo za potrebe ogrevanja. Lesen točilni pult je dopolnila hladilna enota, ki je razbremenila hladilnike. Prav tako je bil v skladišču pijače nameščen hladilec zraka, ki lahko pijačo pred postrežbo še dodatno ohladi.

V tem času je stekla tudi sanacija brežine nad pomožnim objektom, ki ga je v februarju ob močnem vetru poškodovalo podrto drevo. Ostanke drevesa smo pospravili in v procesu brežino očistili starih opek in strešne kritine, ki so ostali od nekdanjega obzidja bivše vojašnice, današnje psihiatrične bolnišnice.

swenak-20-8-2020-7.jpg
swenak-20-8-2020-5.jpg

Največji gradbeni projekt, ki je bil načrtovan že več let, pa je bil nedvomno vodovod. Klub ima urejeno zasebno zajetje na pobočju Kobalovih planin. Originalna vodovodna inštalacija, ki je sestavljena iz pocinkanih cevi in je bila urejena v času po drugi svetovni vojni, se je že v preteklosti izkazala za nezanesljivo, saj je puščala na številnih mestih. Za hitro rešitev težav se je leta 2013 namestilo alkaten cev, položen po površju, kar pa je v zimskih časih povzročalo težave zaradi zmrzali. Neštetokrat se je zgodilo, da je v zimskem času zaradi nepazljivosti obiskovalcev voda zmrznila in je klub ostal brez vode za uporabo sanitarij. V izogib neprijetnim situacijam v prihodnje smo ob sprostitvi sredstev s strani kluba študentov vodovod na novo zakopali na povprečno globino enega metra v zaščitno cev, ki omogoča zamenjavo delov inštalacije v primeru puščanj. Dela so obsegala strojni vkop dolžine 145 metrov in 45 metrov višinske razlike po težko dostopnem terenu. V procesu se je na klubu uredil tudi nov priklop na vodovod skupaj s filtrom in reducirnim ventilom, ki bosta zagotavljala pravilno delovanje in dolgoživost sistema. Ob zaključku smo teren povrnili v prvotno stanje in površino na novo zatravili. Urejen vodovod predstavlja največjo delovno akcijo in tudi največji vložek v zadnjih letih.

swenak-20-8-2020-14.jpg
swenak-20-8-2020-11.jpg
swenak-20-8-2020-12.jpg
swenak-20-8-2020-10.jpg
swenak-20-8-2020-1.jpg
swenak-20-8-2020-16.jpg
swenak-20-8-2020-15.jpg

Dela se nikoli ne končajo, saj je vzdrževanje nujno potrebno za normalno obratovanje. Največji pomen pa imajo pri vsem skupaj seveda prostovoljci, ki z žrtvovanjem svojega prostega časa skrbijo, da lahko zabave željni pridejo na svoj račun. V oziru na situacijo pa seveda upamo na čim hitrejšo normalizacijo razmer, da lahko klub ponovno zaživi in zadiha s polnimi pljuči.

Ulet (kadar se bu spet smilu)!

Opravljena dela so samo kaplje v morje del, ki so se v zadnjih letih zvrstila v majhni hiški sredi gozda. Klub ima novo urejeno električno inštalacijo. Na novo je urejena tudi inštalacija tople vode, dodana peč centralne kurjave na drva. Za hišo je bila urejena drenaža, ki skrbi, da kluba ne napade plesen. Urejene in na novo poslikane so stene v notranjosti. Klub se je po kraji na novo opremilo, prav tako pa je bil na objekt nameščen alarm. Posodobljen in prenovljen je bil zunanji oder in montažna streha za zunanje prireditve. V lanskem letu se je posodobilo sistem ozvočenja, ki ustreza standardom kvalitete za nočne klube. V začetku letošnjega leta se je z zamenjavo stenskih oblog posodobilo izgled zgornjega plesišča. Obnovljena je bila tudi streha pomožnega objekta kot posledica vetroloma. Okolica kluba je bila v letih očiščena smeti, uredilo se je tudi odvodnjavanje.

V prihodnosti je predvidena postopna prenova pomožnega objekta, tako imenovane »štale«, z obnovo fasade in izgradnjo novega nadstreška, ki bo lahko ob sprostitvi omejitev služil kot zunanji šank oziroma letna kuhinja za potrebe prireditev. Štala je posebej pomembnega pomena za njene podnajemnike, saj bendom nudi prostore za vadbo in produkcijo glasbe.

swenak-20-8-2020-3.jpg