Pripravljeni na množično cepljenje

Objavljeno: sreda, 31. 3. 2021 ob 11:20 | Spletno uredništvo

V Zdravstvenem domu Idrija so potrdili podatke, da se je v občini Idrija doslej z enim odmerkom cepilo 19 odstotkov prebivalcev, v občini Cerkno 14 odstotkov, z dvema odmerkoma pa 8 odstotkov prebivalcev, v občini Cerkno 6 odstotkov. Skupaj se je na cepljenje prijavilo skoraj 4.300 občanov, kar pa predstavlja manj kot tretjino vseh prebivalcev v obeh občinah.

zd-idrija-31-3-2021.jpg

Zdravstveni dom Idrija je v preteklih tednih skupaj z vodstvom idrijske občine in predstavniki Civilne zaščite Občine Idrija določil lokacijo, kjer bi, ob predpogoju, da država zdravstvenemu domu zagotovi zadostno število cepiv, potekalo množično cepljenje. Glede na število odmerkov, ki jih trenutno tedensko prejmejo s strani države, lahko zaenkrat organizacijsko cepljenje izvedejo kar v prostorih zdravstvenega doma.

Po trenutnih podatkih je precepljenost po statističnih regijah v Sloveniji dokaj enakomerna, skupaj je bilo doslej z dvema odmerkoma cepiva cepljenih nekaj več kot 5 odstotkov vsega prebivalstva, z enim pa skoraj 11. Goriška statistična regija se pri tem uvršča v sam vrh, saj je bilo doslej z enim odmerkom cepiva cepljenih 12,3 odstotka prebivalstva, z dvema pa 6,5 odstotka prebivalstva, ki živi na tem območju. Tudi občini Idrija in Cerkno se pri tem uvrščata med občine z najvišjo precepljenostjo v državi.

Zdravstveni dom Idrija je v preteklih tednih skupaj z vodstvom idrijske občine in predstavniki Civilne zaščite  določil lokacijo, kjer bi lahko potekalo množično cepljenje

Idrija

  • 1 odmerek | 19 % občanov

  • 2 odmerka | 8 % občanov

Cerkno

  • 1 odmerek | 14 % občanov

  • 2 odmerka | 6 % občanov

Še vedno sprejemajo tudi prijave na cepljenje in sicer preko aplikacije, ki je na voljo na spletnem mestu www.zd-idrija.si. Po prejemu cepiva bodo prijavljene poklicali in se dogovorili za datum in uro cepljenja. Občani pa se lahko naročijo tudi telefonsko, kar velja za vse, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v ZD Idrija ali ZP Cerkno. Odprta je enotna telefonska številko 05 37 34 222, kjer se lahko občani naročijo na cepljenje vsak delovni dan med 8. in 13. uro.

»Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19. Ne ščiti le cepljenih posameznikov temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. Ključno namreč je, da zaščitimo svoje ter tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev. Cepljenje je prostovoljno, a je najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v običajne tirnice življenja,« so danes še zapisali v sporočilu za javnost v Zdravstvenem domu Idrija.