Pripravljajo dve novi predstavi

Objavljeno: 16. 11. 2020 ob 14:59 | Spletno uredništvo

Idrijska gledališka skupina, ki se danes predstavlja v tekmovalnem delu Čufarjevih dnevov, tudi letos, čeprav v zelo oteženih razmerah in s prekinitvami, pripravlja novo uprizoritev z naslovom Ta grd in Ta grda. Gre za žalostno komedijo mednarodno priznanega izraelskega avtorja Hanoha Levina z izvirnim naslovom Jakiš in Pupče, ki jo režira Ana Kržišnik Blažica.

predstava-16-11-2020.jpg

Naslovna junaka sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata – pravzaprav sta grozno grda in revna. Takšna človeka težko najdeta sorodno dušo, toplino in ljubezen, vendar s posredovanjem dvomljivega ženitnega posrednika, za katerega njuni obupani starši porabijo vse svoje življenjske prihranke, jima vendarle uspe. Levinovi liki so včasih grobi, včasih celo kruti in vulgarni, pogosto pa izrazito komični. Vsekakor pa so, tako kot vse človeštvo, vsem svojim pomanjkljivostim navkljub, vredni sprejemanja in ljubezni. V teh težkih časih uprizoritev govori prav o tem, namreč sreča in ljubezen so naša neodtujljiva pravica, kljub vsem zablodam in grdoti, ki nas na prvi pogled obdaja.

Uprizoritev naj bi premiero doživela decembra v Rudniški dvorani, vendar bo takrat zaradi onemogočenih vaj čez leto najbrž izvedena samo javna vaja ali spletna bralna uprizoritev, premiera pa kasneje, po novem letu.

Pripravljajo pa tudi manjšo uprizoritev v režiji Polone Ferjančič, ki nastaja po motivih drame Samuela Becketta Sem ter tja. Je avtorska surrealna enodejanka, v kateri ostareli mož Tone z začetnimi simptomi demence pripoveduje o dogodku iz svojega otroštva. Med vojno je kot otrok prisluškoval trem ženskam, ko so si izmenjevale govorice o vaščanih ter ena o drugi. Tone nikdar ni v celoti slišal njihovih skrivnosti, poleg tega tudi ne moremo zaupati njegovim spominom. Kot gledalci ne moremo biti prepričani, kaj se je zares zgodilo. Tako postanemo aktivni lik v predstavi, ki s svojim predvidevanjem in sodelovanjem ustvarja zgodbo.

Posnetek predstave Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji je danes na ogled TUKAJ med 9. in 24. uro. Vabljeni k ogledu in glasovanju.

Beckett-people-page-GettyImages-53714130

Predstava prikazuje nezanesljivost naših spominov in potrebo, da sami zapolnimo luknje v zgodbi. Govori o času, ko so govorice lahko ljudem uničile življenje ter o mukah, ki jih doživljamo, kadar ne moremo več zaupati svojim mislim. Uprizoritev bo doživela premiero kmalu po sprostitvi trenutnih omejevalnih ukrepov.

Samuel Beckett