Primorska se ob 100-letnici klanja Vojku

Objavljeno: torek, 3. 3. 2020 ob 13:24

V petek zvečer so v Podnanosu predstavili brošuro o življenju in delu Janka Premrla Vojka, narodnega heroja in borca proti fašizmu, dan za tem pa so obeležili še 100-letnico njegovega rojstva. Poseben poklon heroju je izkazal tudi predsednik države Borut Pahor.

Avtor: spletno uredništvo

Janko Premrl Vojko je deloval že v protifašističnih gibanjih v času med obema vojnama, februarja 1942 pa je postal borec Primorske čete. Kot vodja skupine partizanov se je izkazal aprila tega leta v boju na Nanosu in še v osmih uspelih akcijah v naslednjih treh mesecih. Ko je bil ustanovljen Gregorčičev bataljon, je bil imenovan za namestnika komandanta in postal komandir Zgornjevipavske ter nato Trnovske čete. V februarju 1943 ga je Štab primorske operativne cone imenoval za komandanta 1. primorske partizanske brigade Andreja Laharnarja, ki pa potem ni bila nikoli ustanovljena.

Ko se je 16. februarja 1943 od Brusa v Idrijski Beli fašistična postojanka selila v Idrijo, sta jo napadli dve desetini partizanov pod Vojkovim vodstvom. Obstreljevanje je potekalo iz hriba na hrib čez dolino Idrijce. Vojko se je dvignil, da bi se premaknil na drug položaj, takrat pa ga je, po pričevanju soborca, v trebuh zadela zablodela krogla manjšega kalibra, verjetno iz oficirske pištole. Ker je bil hudo ranjen, se je četa takoj umaknila v taborišče na Brinovem griču.

Zaradi izrednega stanja na italijanski strani, si zdravnik ni upal iz Idrije in je dal le napotke za zdravljenje. Ko je zdravnik končno prišel, je bilo že prepozno. V teh dneh sta se v taborišču mudila tudi Franc Leskošek – Luka in Albert Jakopič – Kajtimir, ki sta mu sporočila, da je bil imenovan za komandanta brigade. Vojko pa je pripomnil, da tega ne bo dočakal. Po sedmih dneh je v noči na 22. februar umrl.

Že na drugem zasedanju AVNOJ v Jajcu je bil imenovan za narodnega heroja. Po njem se je imenovala 16. SNOUB »Janko Premrl – Vojko«. Po njem se imenujejo ulice v Idriji, Ljubljani, Kopru, Novi Gorici, Solkanu, Vipavi, Ajdovščini, Celju, Cerknem, Anhovem, Desklah, Plavah, Piranu, Luciji, Divači, Portorožu in v Beogradu, do 1. septembra 2006 pa tudi nekdanja Osnovna šola Janka Premrla – Vojka v Kopru.

V kulturnem domu v Podnanosu so v petek predstavili brošuro o heroju, sledil je koncert Orkestra slovenske vojske v zoženi zasedbi. V soboto popoldne se je slovesnost nadaljevala s polaganjem vencev pri spomeniku padlim borcem NOB v Podnanosu, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Slavnostni govornik je bil zgodovinar Branko Marušič, program so sooblikovali oktet Castra, solistka na kitari Eva Hočevar in recitator Igor Rojc. Prireditev je sklenil koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.