Primorci upoštevajo navodila

Objavljeno: 6. 4. 2020 ob 9:23 - Avtor: spletno uredništvo

Minuli konec tedna na območju severne Primorske ni bilo potrjenih novih primerov okužb s koronavirusom. V regiji je tako skupno število uradno okuženih oziroma obolelih po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje še naprej sedemnajst.

koronavirus-2.jpg

V 13 občinah severne Primorske je trenutna statistika sledeča: Idrija 5, Tolmin in Nova Gorica po 4, Cerkno 2, Šempeter - Vrtojba in Bovec po 1 potrjen primer. Tudi v nedeljo, 5. aprila, je v vseh občinah policija izvajala poostren nadzor nad spoštovanjem vladnih odlokov in odredb, predvsem o prepovedi zbiranja in gibanja izven občine v nenujnih primerih. Ob policistih so bili na terenu tudi pripadniki Civilne zaščite, občinski in medobčinski redarji, na Ajdovskem pa so, podobno kot minuli konec tedna, aktivirali tudi člane Gorsko reševalne službe Tolmin - enota Ajdovščina.
Po doslej zbranih podatkih s strani občinskih štabov Civilne zaščite je bila slika, tudi na najbolj izpostavljenih turističnih točkah, povsem drugačna kot minuli konec tedna. Vse je bilo dokaj mirno in veliko manj ljudi, praktično le domačini. Še naprej pa iz občinskih štabov Civilne zaščite prihajajo opozorila, da je zaščitne opreme še vedno premalo, tako za zdravstvene organizacije in domove za starejše kot tudi za enote Civilne zaščite ter društva in nevladne organizacije, ki pomagajo pri oskrbi prebivalcev.
Sicer pa v večini občin hitijo z izdelovanjem zaščitnih mask. Dnevno poteka delitev toplih
obrokov in stalno je zagotovljena pomoč starejšim oziroma vsem, ki pomoč potrebujejo.