Orkester Slovenske vojske prihaja v Idrijo

Objavljeno: petek, 28. 5. 2021 ob 11:25 - zadnja posodobitev: 28. 5. 2021 ob 14:28 | Spletno uredništvo

S promenadnim koncertom Orkestra Slovenske vojske, ki ga v soboto, 29. maja, ob 11. uri na Mestnem trgu v Idriji pripravljata OZ VVS Idrija Cerkno in Občina Idrija, se začenjajo prireditve v počastitev 30-letnice samostojne Slovenije in 20-letnice delovanja OZ VVS Idrija Cerkno.

V petindvajsetih letih delovanja je Orkester Slovenske vojske prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel. Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo tudi mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Preigral je impresiven repertoar in ustvaril številne posnetke. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope in ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Danes Orkester Slovenske vojske šteje 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Orkester sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Koncert Orkestra Slovenske vojske bo v soboto, 29. maja, ob 11. uri na Mestnem trgu v Idriji. V primeru dežja bo koncert pod arkadami pred idrijsko osnovno šolo.

Orkester Slovenske vojske bo v Idriji nastopil pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, ki je po izobrazbi akademski glasbenik in profesor klarineta. Ima veliko izkušenj na področju instrumentalne glasbe in vodenja orkestrov. Kot predvodnik oziroma ceremonialni dirigent v Orkestru Slovenske vojske je s »show« programom sodeloval na »Tatoo« festivalih širom Evrope in v Švici. V ponos si šteje, da je sodeloval na največjem festivalu vojaških orkestrov na Rdečem trgu v Moskvi. Kot mentor za predvodništvo in korakanje sodeluje z različnimi pihalnimi orkestri po Sloveniji. Je aktiven član komisije za korakanje in figurativo pri Zvezi slovenskih godb.

Orkester je bil odlikovan z bronasto (1997) in zlato (2006) medaljo Slovenske vojske. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske leta 2016, ob njegovi dvajsetletnici, odlikoval z redom za zasluge.

Na promenadnem koncertu bosta udeležence uvodoma pozdravila Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno in župan Občine Idrija Tomaž Vencelj, kot slavnostni govornik pa bo navzoče nagovoril poslanec Državnega zbora RS Samo Bevk. V primeru dežja bo koncert pod arkadami pred idrijsko osnovno šolo.