Prihaja nova doba očal

Idrija, 25. oktobra 2019

Matic Vogrič

Živimo v času digitalne revolucije in s tem povezanimi tehnološkimi preboji. Področja, ki so vrsto let tekla po ustaljenih tirnicah, so se bliskovito začela spreminjati, med njimi tudi proizvodna industrija in z njo optimizacija procesov, robotizacija, umetna inteligenca, digitalizacija vrednostne verige in podobno.

fotografija je simbolična

vogric-25-10-019.jpg

Digitalni svet je povsod okoli nas, tablice, mobilni telefoni, pametne hiše, senzorji na vsakem koraku in za njimi sistemi, ki podatke zbirajo, jih preučujejo in prediktivno uporabljajo za izboljševanje standarda življenja. Optika po drugi strani je zelo stara obrt, v kateri se poleg digitalnega marketinga ni kaj dosti spreminjalo v zadnjem stoletju. Za optimalen vid se lahko uporabi korekcijska očala, kontaktne leče ali uporabi kakšno od metod refraktivne kirurgije. Laserji in sami posegi so dokaj standardizirani z nekaj posodobitvami za boljšo prognozo, na področju same optika pa ni prihajalo do novosti.

Leta 1911 je Allvar Gullstrand, švedski oftalmolog in optik, razvil in utemeljil model ljudskega očesa, s čimer je prejel tudi edino Nobelovo nagrado na področju optike ali oftalmologije doslej. Njegov model očesa je do leta 2019 veljal kot standard v vseh učbenikih in tudi kot primat pri izračunih korekcijskih stekel. S pomočjo lomnih količnikov svetlobe medijev do mrežnice očesa je Gulstrand izračunal standardno dolžino očesa pri optimalnih svetlobnih pogojih. Za kalkulacijo je vzel gostoto in debelino roženice, globino sprednjega prekata, napolnjenega z očesno vodico, debelino in zakrivljenost očesne leče ter viskoznost vitreusa (gela, ki daje očesu obliko). Vsako oko je drugačno, različno dolgo, drugačne barve, z različnimi parametri, a stekla so bila za vsa očesa izdelana po istem principu. Ste se že kdaj vprašali ali vidite enako kot nekdo, ki ima očala z npr. -2.00 ali +5.00? Kratkovidni ljudje navadno vidijo svet okoli sebe pomanjšan zaradi efekta konkavnih ali razpršilnih stekel. Vsak daljnoviden pa zaradi konveksnih oziroma zbiralnih stekel vidi svet povečan. Gullstrand je kot standardno meritev vzel dioptrijo 0 (najbolj pogosto očesno napako na svetu), kar pomeni da je v enačbo vključil dolžino 24 milimetrov. Vsa stekla so bila izračunana po isti enačbi, kljub temu da imajo ljudje z daljšimi zrkli in višjo kratkovidnostjo drugačno percepcijo okolice kot osebe s krajšim zrklom oziroma višjo plus dioptrijo. Naslednji faktor pri vidu je vpliv svetlobe in reakcija naših zenic. Podnevi, ko je zunaj svetlo, so zenice majhne, ponoči pa je svetlobe manj in zenice reagirajo tako, da se povečajo in zagotovijo dovolj svetlobe, da lahko vidimo. Velika zenica ponoči povzroči, da nas direktna svetloba bolj zmoti, saj pride do večje razpršenosti in posledično do bleščanja. Kako je torej možno, da bi vsi ljudje enako dobro videli na očala? Odgovor je: nemogoče.

Nemški razvojni center v podjetju Rodenstock je vrsto let zbiral biometrične podatke različnih očes in leta 2019 iznašel formulo, s katero se lahko vsako steklo izdela za posameznika in z uporabo njegovih individualnih parametrov. Koncept se imenuje DNEye (očesni DNA), kjer se posamezniku izmeri zakrivljenost roženice, lom svetlobe na poti do mrežnice (aberometrija), velikost zenice ponoči in podnevi (pupilometrija) in globino ter obliko sprednjega prekata očesa. S temi podatki se lahko 100 % optimizira steklo, ki je potem najboljši možen približek naravnega vida. Formula je že patentirana in je plod več desetletnih raziskav na področju optike.

FB-kilometrina-6.jpg

Očesna Optika Vogrič je prva na Primorskem in ena izmed petih v Sloveniji, ki lahko stekla individualno prilagodi z DNEye metodo. Potek prilagoditve stekel je sledeč:

- naročilo na očesni pregled

- meritev z napravo DNEye Scanner

- očesni pregled pri očesnem specialistu (oftalmolog ali optometrist)

- izbira okvirja ali uporaba lastnega okvirja

- digitalna izmera parametrov z računalniško tehniko Impressionist

- naročilo optimiziranih stekel z metodo DNEye

- individualna izdelava očal s 3D CNC brusilno napravo v lastni delavnici

- rezultat: popolnoma personalizirana očala na svetu in najbolj naraven vid

Prednost tako imenovanih biometrično prilagojenih očal je povečan kontrast podnevi in ponoči, širša vidna polja, naraven in sproščen vid.