Predstavili nov učbenik za pouk kontrabasa

Ljubljana, 26. novembra 2019

Danijel Vončina

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je včeraj dopoldne v Ljubljani gostil Srečanje kontrabasistov glasbenih šol Slovenije. Založba Bogataj je v prenovljeni dvorani konservatorija na Vegovi ulici v Ljubljani predstavila prvi učbenik za pouk tega inštrumenta. Avtorica učbenika je ugledna učiteljica kontrabasa Sara Marinović.

kontrabas-1---26-11-019.jpg
fluviumfest3_2019_ArminCoralic_e-vabilo_

V sklopu predstavitve učbenika so učenci izvedli tudi mali koncert, na katerem so odigrali najzanimivejše odlomke iz učbenika za solistično in komorno igro / foto: arhiv Založbe Bogataj

Kot je na predstavitvi poudaril založnik Damijan Bogataj, je založba z izdajo tega učbenika posegla na področje izdajanja glasbenih tiskov s statusom potrjenega učnega gradiva za pouk v javnem glasbenem šolstvu. Gradivo za nov učbenik je šlo skozi roke članov posebne komisije, ki so jo za potrditev učbenika, kot primernega učnega pripomočka, oblikovali na državnem zavodu za šolstvo. Izpeljava vseh postopkov in usklajevanje avtoričine zasnove s pripombami in nasveti članov komisije je botrovalo bistveno daljšemu obdobju priprave publikacije za tisk. »Napori za izvedbo vseh dopolnil so upravičeni, saj smo dobili prvi izvirni učbenik za pouk tega inštrumenta z licenco Zavoda za šolstvo RS,« je na predstavitvi v Ljubljani povedal založnik Damijan Bogataj. Posebej je izpostavil skrb založbe za likovno podobo publikacije, ki je po mnenju prvih uporabnikov odlično uspela. Vse objavljene ilustracije so izvirno delo Senke Marinović in Eme Kregar.

kontrabas.jpg

Novi učbenik, ki je potrjen kot uradno učno gradivo za pouk kontrabasa, je jezikovno pregledala Sonja Benčina iz Idrije

Po mnenju avtorice je učbenik zasnovan sodobno in pregledno. Upošteva najnovejše metode poučevanja, ki učencem omogočajo tudi ustvarjanje lastnih melodij in malih skladbic. Metode poučevanja igranja na glasbene inštrumente so se v desetletjih bistveno spremenile. Nekdaj nezanimivo preigravanje tehničnih lestvic učitelji v zadnjih letih nadomeščajo s sproščenim raziskovanjem inštrumentov in njihovih možnosti. S tem načinom otroci osvajajo nova znanja brez stresa.

sara-marinovic.jpg

Sara Marinović, avtorica učbenika za kontrabas 

O uvajanju novih metod poučevanja so v Ljubljani zbrani učitelji iz vse Slovenije spregovorili tudi na okrogli mizi. Bili so enotnega mnenja, da bi moral Zavod za šolstvo RS omogočiti poučevanje kontrabasa po sistemu 6+2, s čimer bi bil ta instrument izenačen z ostalimi inštrumenti v skupini godal. Učitelji poudarjajo, da je mogoče z velikim uspehom poučevati igro na kontrabasu tudi mlajše otroke, saj je doslej veljalo, da se začenja pouk tega inštrumenta šele pri 12 letih. Otroci lahko že ob vstopu v osnovno šolo začnejo z igranjem kontrabasa in za osvajanje veščin jim je sedaj v veliko pomoč prav novi učbenik Sare Marinović Moj prvi kontrabas.

kontrabas-2---26-11-019.jpg

Adrian Tušar iz Idrije se k pouku kontrabasa vozi v Kranj k učiteljici Sari Marinović / foto: arhiv Založbe Bogataj

Napori za izvedbo vseh dopolnil so upravičeni, saj smo dobili prvi izvirni učbenik za pouk tega inštrumenta z licenco Zavoda za šolstvo RS.

Damijan Bogataj,

založnik

Quotation-Marks.jpg

V sklopu predstavitve učbenika so učenci izvedli tudi mali koncert, na katerem so odigrali najzanimivejše odlomke iz učbenika za solistično in komorno igro. Posebej so izstopali učenci višjih letnikov in med njimi Anže Trček ter Adrian Tušar z izvedbo Marinovićeve skladbe Boogie. Slednji je mali koncert sklenil še z izvedbo prvega stavka Vanhalovega koncerta v D-duru, ki ga bo prihodnje leto izvajal z orkestrom. Adrian Tušar je sicer doma v Idriji, k pouku kontrabasa pa se k profesorici Sari Marinović vozi v Kranj.